en-USnb-NO

Nyheter

Hver 10. til hver  5. av oss plages med irritabel tarm

Hver 10. til hver 5. av oss plages med irritabel tarm

Redaktør: Åsmund Snøfugl/20. september 2017/Kategorier: Startsiden, Melhus rundt

Ranger denne artikkel:
Ingen rangering

Cecilie Hauge Ågotnes holdt foredrag om innføring og praktisk mestring av IBS (irritabel tarm). Det var Melhus reumatikerforening som sto som arrangør.

AV JENS GRANØIEN
Omtrent hver 10. til hver 5. av oss plages med irritabel tarm. Det fører ofte til tildels store smerter i magen. Cecilie Hauge Ågotnes er fra Bergen, hun har selv hatt plagene siden hun var lita jente. I dag reiser hun rundt og forteller om sine erfaringer med plagene, og hva hver enkelt kan gjøre for å leve med sykdommen.
– Jeg lærte meg å leve med det, men det var vanskelig i ungdomsåra. Jeg hadde alltid mag­eproblemer, og måtte ofte på do, opptil 20 ganger i løpet av dagen. Det var ikke noe galt, og det var derfor ingen ting å gjøre med det, sier Ågotnes.

Ble verre i 2006
I 2006 ble hun veldig dårlig. Hun kunne gå på jobb, men måtte ha masse pauser.
I 2010 ble hun så syk at hun ikke klarte å skjære opp maten sin. Hun klarte heller ikke å kle av, eller på seg. Diagnosen ble satt til Ehlers Danlos syndrom, en bindevevssykdom som blant annet går ut over ledd og mus­kler.

Bildet: Cicilie Hauge Ågotnes måtte gi opp en karriere som selvstendig næringsdrivende på grunn av mageplager. Hun har skrevet bøker, og i dag reiser hun rundt og holder foredrag der hun deler sine erfaringer med andre som plages med irriterende tarm.

Les mer i Gaula.

Antall (918)/Kommentarer ()

Tag:

Siste nummer

GULA-T1-HOV-181213-01