en-USnb-NO

Nyheter

Ingeborg roser kommunen for hjelpa hun får

Ingeborg roser kommunen for hjelpa hun får

Author: Åsmund Snøfugl/Wednesday, March 21, 2018/Categories: Startsiden, Melhus rundt

Rate this article:
No rating

10. desember 2007, om kvelden, satt Ingeborg Kvam Syrstad og leste til eksamen. Hun hadde hatt en travel dag, var sliten, men det var viktig å være godt forberedt til eksamensdagen. Trolig skulle hun reise seg opp fra stolen ved skrivepulten, hun snublet og falt i golvet og slo hodet. Hun besvimte og ble liggende for lenge. Hun ble hentet at ambulansehelikopter, lå i koma i 16 dager. Ingen visste hvordan det ville gå.

AV HEGE WILLADSEN
Har du sett de stillingsan­non­sene der det søkes etter per­sonlig assistent? De fleste tren­ger ikke en personlig assi­stent, men noen trenger ekstra hjelp i hverdagen. På Hø­londa, der bor Ingeborg Kvam Syrstad, og hun  trenger noen som kan hjelpe henne i hverdagen.
– Og heldige meg som har fått to fra Melhus kommune. Der synes jeg kommunen fortjener ros, sier Ingeborg.

Ingen kjenner morgendagen
– Det skjedde for 11 år siden: Jeg er egentlig lærer, og jeg jobbet ved Eid skole, sier Inge­borg til Gaula, da vi spør om hva som er årsaken til at hun har endt opp som ufør og trenger assistenter heime hos seg.
– I forbindelse med videreutdanning holdt jeg på å lese til eksamen før jul, men hvilken eksamen det var jeg leste til kommer jeg ikke på akkurat nå, for hukommelsen min er ikke aldeles som den var før. For du skjønner jeg har fått en hjerneskade, og den er varig. Men som sagt skulle jeg forberede meg til en eksamen, og da satt jeg ute i stua der og leste, sier Ingeborg og peker på nabo­rommet.
Vi sitter heime på kjøkkenet på gården, Klefstadgjerdet, der hun bor.
– Mannen min satt i den andre stua og hadde et møte samme kveld, og det som skjedde husker jeg ingenting av, men jeg har fått gjenfortalt hva som hendte. Og det var at de som var på møtet hørte et dunk, og da hadde jeg slått hodet mitt i skrivepulten og etterpå falt i golvet. Jeg mista pusten, så jeg var uten surstoff lenge. Jeg har diabetes, så jeg hadde antagelig fått føling da jeg falt.
Hun forklarer at hun hadde hatt det travelt i eksa­mens­tida, og hadde beklageligvis ikke tatt hensyn til diabetesen sin. Inge­borg nevnte at hun hadde fått en varig hjerneskade, men den kom ikke etter slaget hun fikk mot hodet da hun falt. Den er fordi hun var livløs og uten oksygen i lang tid.
De som fant henne begynte med hjertekompresjon for å få liv i henne, og heldigvis begyn­te hjertet å slå og lungene fun­gerte igjen. Men hun var i koma i seks dager.
– Hun var blå når de fant henne, sier assistent Berit Estenstad.

Bildet: Ingeborg og ei venninne dro i ei jula 1993 på dansefest på Hølonda. Der traff hun Roald og siden har det vært dem. De gifta seg i 1994 og har to voksne døtre.

Les mer i Gaula.
 

Number of views (986)/Comments ()

Tags:

Siste nummer

GULA-T1-HOV-190515-01