en-USnb-NO

Nyheter

Sagauka klar med årets program

Sagauka klar med årets program

Author: Åsmund Snøfugl/Wednesday, April 25, 2018/Categories: Startsiden, Melhus rundt

Rate this article:
No rating

«Tro og ære» er overskrifta på årets Sagauka i Melhus. Programmet er nå lansert, og Sagaukas leder Line Anni Solbakken fremhever relasjonen mellom fortid og nåtid som ett av fund­amentene i festivalen. Dette kommer til uttrykk gjennom flere av arrange­mentene der menneskets tro – eller mangel på tro er satt på dagsorden.

AV ANNE SØRTØMME
29.mai braker det løs for årets Sagauka i Melhus. Line Anni solbakken har ledet programarbeidet, og programmet er nå lansert i sin helhet. Hun forteller at grepet med å velge et årlig tema er tatt for å gjøre hver festival unik, og for at det skal inspirere i programprosessen. Årets tema «Tro og ære» skaper vibrasjoner både i nåtiden og i kontakt med fortida.
– Menneskets tro eller man­gel på sådan, former jo samfunnet vårt. Vi har blant annet stilt oss spørsmålet hvordan man i fortiden taklet overgangen fra å ha mange guder til å ha én gud. Og i dag har vi forandret oss til å være et samfunn med nettopp denne ene guden til et samfunn med ulike guder og tro.

Ære før og nå
Æresfenomenet eksisterte i rikt monn i vikingtida, noe det også gjør i dag. Håkon Jarls sønner dro i sin tid til Gar­darike (dagens Russland) for å hevne drapet på faren ved å brenne ned hele byen Staraja Ladoga. For øvrig er det dit årets temareise går. Æreskulturer finner vi også i dag, og ære ser vi ofte er knyttet til tro, forteller Solbakken.
– Og både før og nå er men­nesker villige til å gå utrolig langt for å gjenopprette ære.

Bildet: Leder for Sagauka, Line Anni Solbakken, har programmet klart for årets festival.

Les mer i Gaula.

Number of views (657)/Comments ()

Tags:

Siste nummer

GULA-T1-HOV-190411-01