en-USnb-NO

Nyheter

Helge og Anna Bellingmo treftes på butikken hos Røskaft

Helge og Anna Bellingmo treftes på butikken hos Røskaft

Author: Åsmund Snøfugl/Tuesday, May 14, 2019/Categories: Startsiden, Melhus rundt

Rate this article:
No rating
Ekteparet i Flå er gamle nok til å huske noen glimt fra krigen. Anna ble født den 22. april, mens Helge kom til verden på selveste nasjonaldagen 17. mai. Begge ble født i 1939.

AV JENS GRANØIEN
Ikke før Anna har rukket å rydde unna etter sin 80 årsdag som var for bare noen uker siden, så er det Helge sin tur.
Helge er født og oppvokst på Ler like ved E6. Anna hadde sine barneår på Vennestranda i Snillfjord. Det var veilaust den gangen hun vokste opp, og skulle du noe sted så var sjøen og båt eneste framkomstmiddel.
Begge har minner fra krigen. Helge husker at tre tyske soldater tok seg rom på nabogården. Tyskerne spurte ikke, de tok seg bare til rette. Det var såkalte Finnlandstyskere. Han husker at ungene ble lokket med godter. Tyskerne okkuperte skolen og alle forsamlingshusa i bygda, det var flere av dem på den tida. Helge begynte ikke på skolen før etter krigen, men at de tok skolen, selv om det var bare for en periode, så hemma det undervisningen, som måtte finne andre, mer provisoriske lokaler.

Helge var mye syk
Da Helge skulle begynne på skolen i 1946 gikk det bare noen dager fra den første skoledagen til han fikk helseproblemer. Han fikk blødende magesår.
– Far var med på sykehuset, og jeg ble der en måneds tid. Den gangen var det enten operasjon eller kur. For min del ble det en kur. Det var før det var antibiotika tilgjengelig, nå er det det om brukes, og det virker, forklarer han.
Helge forteller at sykdommen førte til at skolestart måtte utsettes ett år. Han sier at sykdommen kom igjen hver vår og høst en stund etterpå.
– Onkel Sivert fikk også magesår, han fikk en medisin som kaltes Marshallhjelpen, det var en slags mixture. Da begynte jeg å ta av den medisinen også, og det var effektivt. Siden har jeg ikke vært plaget med blødende magesår, og jeg var i 10 – 12 årsalderen da jeg hadde plagene siste gangen.

Bildet: Anna og Helge er glad i turer i skog og mark. Bildet er tatt på tur i Flåmarka.

Les mer i Gaula.

Number of views (75)/Comments ()

Tags:

Siste nummer

GULA-T1-HOV-190515-01