X

Responsive image

Nyheter
Bading frarådes fortsatt i Svorksjøen: Fortsatt utslag for norovirus – må ryddes opp i hele området

Bading frarådes fortsatt i Svorksjøen: Fortsatt utslag for norovirus – må ryddes opp i hele området

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, August 7, 2019/Categories: Startsiden, Nyheter

Målinger tatt fredag 2. august i Svorksjøen viser fortsatt utslag på norovirus, etter forurensning som førte til at mer enn 50 ble syke. Fungerende rådmann Morten Bostad sier at det må ryddes opp i hele området etter at folk ble syke av noroviruset.

AV JENS GRANØIEN
– E.coliverdiene har gått ned. Siden det fremdeles påvises norovirus i vannet, opprettholdes frarådningen om bading inntil videre, så lenge vi får utslag på norovirus, selv om verdiene på badevannskvalitet er innenfor normalområdet. Det blir gjort nye analyser med tanke på noroviruset i slutten av uka. Det opplyser kommuneoverlege Cecilie Hatlenes i en SMS tirsdag.
    Hatlenes sier at noroviruset primært smitter ved kontaktsmitte, ved at man får i seg avføringspartikler som inneholder noroviruset.
    Svorksjøen camping har minirenseanlegg med infiltrasjon, anlegget ble overbelasta de dagene det var som varmest, og mer enn 50 personer ble syke. Verdiene av e.coli skal ikke overstige 500 enheter per 100 milliliter vann. I Svorksjøen ble verdiene målt til mer enn 2400 enheter. Det var ved utløpet til renseanlegget det ble målt de høyeste verdiene. Bostad sier at det er påvist e.coli i en bekk som renner forbi et gårdsbruk.
    Det var fredag for snart to uker siden folk begynte å bli syke. Prøver som ble tatt påfølgende søndag viste høye verdier av e.coli, senere er det tatt jevnlige prøver.

Omgangssykeviruset
Hatlenes forklarer at noroviruset er det vanlige omgangssykeviruset som primært smitter ved at man får is seg avføringspartikler som inneholder noroviruset, enten ved direkte person- til personsmitte, eller via vann eller mat som er forurensa av noroviruset.
    – Vi hadde sterk mistenkte om at badevannet var smittekilden, i og med at vi har funnet norovirus i badevannet. Hatlenes sier at de som er blitt smitta har måttet fått i seg badevann i munnen. Viruset kan også smitte indirekte fra forurensede omgivelser. God håndhygiene er derfor viktig før man spiser mat, poengterer Hatlenes.

E.coli
Kommuneoverlegen i Melhus forklarer at høyt innhold av e.coli viser at badevannet er forurensa.
    – E. coli tyder på at det er avføring i vannet. Alle prøvene som ble tatt av de som er syke viser at det er noroviruset folk er blitt syke av, sier Hatlenes. Hun sier at smitten kan ha oppstått ved at noen som har vært dårlig, og har bada.
    – Det at vi har utslipp fra infiltrasjonsanlegget styrker mistanken om at denne forurensningen er årsaken. Noroviruset er vanskelig å påvise i badevannet, sier Hatlenes.


Bildet:

Det ble brått slutt på badelivet i Svorksjøen da det ble målt for høye verdier av både e.coli og
noroviruset. Arkivbilde.


Les mer i Gaula.

Print

Number of views (1941)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co