X

Responsive image

Nyheter
Kjøkkenhage

Kjøkkenhage

Author: Melhus Avisa Gaula/Tuesday, May 19, 2020/Categories: Startsiden, Nyheter

Sommeren nærmer seg, og vi kommer til å bruke mye mer tid utendørs om litt. Noen synes det er greit å sole seg, slappe av og gjøre ingenting. Andre vil ha noe å henge fingrene i, og da er kjøkkenhage et godt alternativ.

Avisa Gaula har besøkt Sarah Abrahamsen på Øysand, som for fem år siden begynte med sin kjøkkenhage. Avisa Gaula har tenkt å få noen tips fra Sarah om hva vi selv kan gjøre. Du synes kanskje fem år er liten erfaring som kjøkkenhagedriver, men Sarah kan veie opp for de manglende årene når det gjelder erfaring med at hun har en enormt stor omsetning på det hun dyrker. I løpet av et år kan hun og familien høste inn over tre tonn, og alt dyrkes på en middels stor hage. 

 

Innendørs kompostering

- Jeg komposterer all matavfall, sier Sarah. – Jeg bruker noe som heter bokashi. 

Bokashi er en bøtte med lokk, alt blir lufttett, og når du strør på noe som heter bokashistrø så hjelper noen bakterier til med komposteringen. – Jeg bruker EM-kli, det er rett og slett melkebakterier som syrner alt av avfall. Oppi de bøttene har jeg alt av matavfall; kjøtt, sitrus, brød, ja, alt, sier hun og sier det tar kun 14 dager i lufttett beholder før den er klar til graves ned i jorda. 

Etter at det har blitt til kompost, så graver hun det ned i jorda i de mange hagekassene hun har snekra. Jeg ber henne fortelle om alt hun sår i løpet av året, og da forteller hun at hun har en så-kalender som hun har laget i et exelark med tolv faner for hver av månedene i året. Der står det når hun skal så de forskjellige vekstene, og hvor hun skal så de. –På våren sår jeg ting som tåler kulde; kinesiske bladgrønnsaker som er misuna, kaylan, bok choy, vårløk, salat, og utendørs nå så har jeg kanskje 200 kålplanter under duker. Og de kålplantene er spisskål, nykål, brokkoli, grønnkål, blomkål, rosenkål, rosettkål, hodekål og vi spiser mest spisskål. Av den lager vi coldslaw, vårruller, kålsalat, kålburger. Om du skal være opphengt i å finne en oppskrift på den grønnsaken, så tar det lang tid å lage mat. Men hvis du tenker at kål er en salat, så bruker du den på samme måte. Jordskokk kan du bruke på samme måte som potet. Alt e potet; jeg tenker at så lenge det vokser under jorda, så kan du bruke det som potet. Ovnsbake, koke, steike, mose, ja du skjønner. Bladgrønnsaker kan du også steke, sier Sarah. 

Bilde: Sarah Abrahamsen i planterommet sitt.

Les mer i Gaula

Print

Number of views (1810)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co