X

Responsive image

Nyheter
Pensjonister får opp pulsen

Pensjonister får opp pulsen

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, February 2, 2022/Categories: Startsiden, Nyheter

Tirsdag og torsdag er det trening, bøy og strekk for damer og herrer i fysioterapiens lokaler på Lundamo. 

AV ÅSMUND SNØFUGL

Astrid Mienna er fysioterapeut og leder trimgruppa vi har besøkt. Astrid har tre grupper på Lundamo, med en seks-sju deltakere i hver. I bortimot tretti minutter skal de fire damene som har møtt fram den dagen vi er innom, være med på fellestreninga. På Lundamo er det mellom 15 og 20 som er med på Astrids treningsopplegg. De fleste deltakerne er alderspensjonister, og alderen varierer fra rundt seksti til den eldste, som er 92 år. Det er Aslaug Hansen som er med i den gruppa som er i aksjon da vi er der. 

    Øvelsene er mange og varierte, de styrker kroppen og holder den mjuk og smidig. Astrid Mienna demonstrerer og inspirerer, og alle kjører på. Noen av øvelsene virker krevende, andre fortoner seg enkle. Det er imidlertid ingen kvileheim vi er kommet til. Poenget er at dette virker positivt på legemet, styrker førligheten, gir utholdenhet og muntrer sinnet. Og det siste er ikke minst viktig, følelsen av å ha beveget seg, og av å klare det, kjennes godt.

    Og så er det sosialt, det å trene i fellesskap og heie på hverandre. Øvelsene er forskjellige, både styrke og balanse trenes.

I tillegg til dette får Astrids klienter individuell fysioterapeutisk behandling. Behovene for det kan være høgst forskjellig. Ei av damene sier hun får hjelp med dårlige knær, ei anna har nylig hatt en kneoperasjon, og trenger hjelp til å få kneet i god stand igjen. – Det er viktig å trenes opp etter et slikt inngrep, sier Bjørg. Andre benytter tilbudet om akupunktur, som Astrid også utfører.

    Damene gir Astrid Mienna ros for den innsatsen hun gjør for dem. Og alle sier de føler seg godt opplagt etter ei treningsøkt, og gleder seg til neste. 

    Denne torsdagen er det bare damer på gruppa. Det må føyes til at det også er karer med på fellestrening og som får fysioterapibehandling. De fire som gav oss innsyn i treningsopplegget var Aslaug Hansen. Sigrid Martinsen, Bjørg Skjærvold og Kollbjørg Grøthe. Aslaug har jobbet på Støren helsesenter, Sigrid har vært renholder på ungdomsskolen, og har i tillegg jobbet i gruveindustrien i Gudvangen og betjente i mange år “storknusa” der, en jobb som ellers hadde vært forbeholdt karer. Bjørg Skjærvold har vært ekspeditør i Hovind handelsforening i 40 år, det ble mye gåing på harde golv, og hun brukte ikke akkurat vernesko, sier hun, og kjenner det i knea. Kollbjørg har jobbet som ekspeditør i Posten.

    92-årige Aslaug har vært med på dette treningsopplegget i tre år, og sier hun går heim godt opplagt etter ei økt under Astrid Miennas ledelse, noe som forøvrig de andre også gir uttrykk for. Og ikke nok med at de bøyer og svinger seg i lokalet ved legesentret, de får også råd om bevegelser og øvelser de kan gjøre  egen stue.

Bilde: 

Etter endt treningsøkt. Fremst fysioterapeut Astrid Mienna. Bak fra venstre: Aslaug Hansen, Sigrid Martinsen, Bjørg Skjærvold og Kollbjørg Grøthe. 

 

Les mer i Gaula

Print

Number of views (1053)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co