X

Responsive image

Nyheter
Melhus tar imot 30 flyktninger per år i tre år

Melhus tar imot 30 flyktninger per år i tre år

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, February 9, 2022/Categories: Startsiden, Nyheter

Melhus kommunestyre har vedtatt å bosette 30 flyktninger per år i 2022, 23 og 24. I tillegg kommer familiegjenforening. Frp ville ha femten. Lars Borten melhuslista ville ha null.

AV JENS GRANØIEN

IMDI har bedt norske kommuner om å ta imot 5500 flyktninger i 2022. Tallet har vært ganske stabilt de siste åra. Melhus kommune er spurt om å ta imot 26 flyktninger i 2022. Kommunestyret vedtok å øke antallet til 30, og mener at det er i samsvar med dagens dimensjonerte drift i tjenestene. Integreringstilskuddet gjør at man kan tilpasse tjenestene til behovet flyktningene har underveis.

    I 2021 bosatte Melhus kommune 33 flyktninger. I tillegg kom ni som familiegjenforening. Tolv av de 33 kom fra Syria, som er det landet hvor det kom flest flyktninger fra i fjor. Deretter følger Eritra med sju, Afghanistan med seks, mens fem kom fra Tyrkia.

 

Frp foreslo femten

I kommunestyret foreslo Hege Olstad (Frp) å redusere antallet til femten. Hun pekte på at ikke alle som er ankommet ikke er kommet i arbeid. Olstad sa at flyktninger som ikke integreres og som ikke kommer i arbeid er en belastning for samfunnet.

    Olstad sa at kapasiteten er pressa, og ville ha svar fra rådmannen på om alle innbyggerne i Melhus får den helsehjelp de trenger, spesielt psykisk helsehjelp, innen rimelig tid.

 

Melhus har ei god ordning for å få folk ut i arbeid

Varaordfører Stine Estenstad slo tilbake, og sa at hun ikke kjente seg igjen det som Olstad sa om at kapasiteten er sprengt. Hun hadde snakket med utvalgsleder for helse, oppvekst og kultur, som hadde opplyst at kommunen har god kapasitet. Estenstad sa at kommunen har ei god ordning for å få folk ut i arbeid.

    Rådmann Katrine Lereggen bekreftet at kommunen har kapasitet til å ta imot 30 flyktninger.

 

Er god på integrering

Rådmannen slo fast at Melhus kommune er god på integrering.

    Til spørsmål om innbyggerne som trenger det, får psykisk helsehjelp innenfor rimelig tid svarte rådmannen: – Det kan være ventetid på noen av tjenestene. At de ikke får hjelp på dagen kan hende, men de får hjelp etter behov, sa rådmannen.

    Pernille Wahlberg (Ap) sa at Melhus kommune har kapasitet, og er god på integrering.

    – En innbygger i Melhus kommune er en innbygger i Melhus kommune. Et menneske er et menneske, slo Wahlberg fast.

    Olstad sa at på bakgrunn av at rådmannen ikke kunne svare på om folk får den hjelpa de har krav på innen rimelig tid, ville hun foreslo at kommunen bosetter femten flyktninger i stedet for 30 per år i tre år.

 

Dugnad overfor mennesker som har et behov

Hjalmar Hugdal (Krf) sa at svaret fra rådmannen var klart.

    – Dette er en dugnad overfor mennesker som har et behov, som et av verdens rikeste land har plikt til å hjelpe de som har det vanskelig. Det er utrolig mye ressurser som kommer hit via våre nye landsmenn, sa Hugdal.

    Pernille Wahlberg mente vi kunne tatt imot enda flere.

    – Dette er vi god på, sa hun.

 

Lars Borten villeha null flyktninger

Lars Borten fra Melhuslista lurte på hva han skulle stemme. Han ville ikke støtte noen av forslagene.

    Ordfører Jorid Jagtøyen oppfattet Borten som at han ikke ønsket å ta imot noen flyktninger.

    Det bekreftet Borten, og foreslo at Melhus kommune tar imot null flyktninger. Forslaget fikk kun Lars Borten sin stemme.

    Frp sitt forslag om å ta imot femten flyktninger, ble satt opp imot rådmannens forslag om å ta imot 30 per år i tre år. Rådmannens forslag fikk 33 stemmer. De to fra Frp stemte på forslaget fra Olstad. Lars Borten stemte blankt. Kommunestyret besto av 36, da en representant hadde forfall, uten at det møtte vara. 

Bilde:

– Et menneske er et menneske, sa Pernille Wahlberg.

 

Print

Number of views (755)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co