X

Responsive image

Nyheter
Morten  imponerte under Femundløpet

Morten imponerte under Femundløpet

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, February 9, 2022/Categories: Startsiden, Nyheter

Femundløpet har i over 30 år vært et populært hundeløp. Start og mål på Røros, og traseen går innom befolkningssentrene i Nord-Østerdalen. Det er fire klasser, og i klassen F450 med maksimalt åtte hunder, der var melhusbyggen Morten Bjørgvik med i år.

AV HEGE WILLADSEN 

I mange år var Morten Bjørgvik på 40 år en god håndballspiller. Så fikk han en kneskade som satte en stopper for den karrieren. Etter en kneoperasjon, var kneet godt igjen, men ikke godt nok for å gjøre come-back på håndballbanen. Etter noen besøk hos ekteparet som består av melhusbyggen Karl Petter Holberg og buvikingen Beate Berg som bor på Nerskogen og driver Trollheimen Husky Hundekjøring for alle AS, så ble Morten hekta på hundekjøring. Det var fem år siden, og nå har han ikke tall på hvor mange hunder han eier eller har tilgang på. 

- Jeg tror jeg har rundt 12 hunder sjøl, sier Morten over telefon etter Femundløpet. 

    Han jobber som branninspektør og i tillegg er han innsatsleder for Gauldal Brann og Redning. Det er fulltidsstilling, og på fritida er det hunder som opptar tiden hans. 

    – Det er artig å trene og se hva en får til med hundene, sier han som nå var rekrutt på Femundløpet.  

 

Handler og sjåfør

Det å være med på et hundeløp, det er ikke en en-manns-jobb. Med seg skulle Morten ha Lasse Austgården som bor på Ler. Han skulle se til at hundekjøreren har det han trenger når han kommer til sjekkpunktene. At hundene har det de trenger av mat, pleie og utstyr. Bare ei lita uke før startskuddet til Femundløpet gikk, måtte Lasse melde pass. Morten visste råd, og han spurte onkel Sveinung Bjørgvik om han kunne kunne ta jobben som som handler. Han fikk spørsmål forrige helg, og onsdag 2. februar var onkel klar på Røros. 

    – Jeg var mest sjåfør, for vi hadde med oss Amalie Austgarden. Søskenbarnet til Lasse. Hun er godt vant med hunder, og hun kan hunder mye bedre enn det jeg gjør. Jobben min var egentlig å transportere denne ekvipasjen med bil og henger med mat, klær og utstyr rundt til de sju forskjellige sjekkpunktene, sier Sveinung. 

    Det var egentlig Amalie som skulle være sjåføren, men ettersom Lasse ikke kunne være med, ble hun hoved-handleren. Og Sveinung hoppet inn som sjåfør og nestleder-handler. 

    – Jeg måtte jo hjelpe nevøen min. Jeg ser jo hvor mye arbeid han har lagt ned i dette. Amalie gjorde en fantastisk jobb, og jeg gjorde alt jeg kunne for å ikke være i veien samtidig som jeg ville hjelpe til, sier Sveinung. 

 

Tre timermed søvn

Morten skal være handler til Cato Myhre under Finnmarkløpet som er nå i mars. Cato bor på Korsvegen, og Morten på Søberg og begge de to gjør det de kan for ikke å bli smitta av covid19 slik at de kan stille i Finnmarksløpet. 

    På telefon sier Morten at under Femundløpet, fikk han en dupp på en time, og en annen dupp på to timer. Det var alt han sov under det 45 mil lange løpet. Onkelen og Amalie fikk ikke stort mer søvn de heller, og de 45 milene tilbake la Morten på 56 timer og 29 minutter. Man blir jo trøtt bare av å tenke på alle de timene.           Det var 57 startende i klassen Morten deltok i, og 35 fullførte løpet. 

    – Det er en ressurskrevende sport. Tenk deg sjøl da når du har så mange hunder. For meg så var det så utrolig artig at Morten fikk til dette når jeg ser hva han har lagt ned av tid i det. Jeg sitter igjen med mange inntrykk etterpå, sier Sveinung. 

    Morten har siden september kjørt 350 mil, og vi kan regne en time på mila. 

 De aller fleste treningsturene har vi hatt i Flåmarka. Da kjører vi ut fra Fremo leir, og kjører til Singsås og tilbake. Vi kan selvsagt snu før Singsås, men det har ofte blitt lange turer ja, sier Morten. 

    – Når du sier vi… har du med deg noen, eller det deg og hundene du mener?

    – Det er jeg og hundene ja, ler Morten.

Bilde: 

Morten Bjørgvik og lederhunden Q kom på 11. plass i NM under Femundløpet sist uke. 

 

Les mer i Gaula

Print

Number of views (785)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co