X

Responsive image

Nyheter
Skyhøye forvent- ninger foran årets  jordbruksoppgjør

Skyhøye forvent- ninger foran årets jordbruksoppgjør

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, February 16, 2022/Categories: Startsiden, Nyheter

– Forventningene er skyhøye, det er det ingen tvil om. Det er en selvfølge at vi skal ha igjen for kostnadsøkningen etter tilleggsforhandlingene i fjor, og kostnadene fortsetter å stige, sier leder i Sør-Trøndelag bondelag, Kari Åker.

AV JENS GRANØIEN

Åker levner ingen tvil om at det må bli et saftig og uvanlig krav i årets jordbruksforhandlinger i mai. Hun vil være forsiktig med å forskuttere hva kravet havner på i kroner og øre. Hun nøyer seg med å si at bøndene forventer å få samme tillegg som andre grupper på 3,5 prosent. Det kan dreie seg om et par milliarder. Ikke nok med det:

    Mat og landbruksminister Sandra Borch har gått høyt på banen i forhold til løfter. Derfor er også forventningene deretter.

 

Tetting av inntektsgapet

– Jeg er så glad for at vi skal begynne å tette inntektsgapet mellom jordbruket og andre gruppene. Borch har lovet utjevning av inntekta i landbruket og andre grupper i løpet av fire år. Det betyr at det må være mulig å oppnå en fjerdedel av dette i årets jordbruksforhandlinger, sier Åker.

    – Nå snakker du om mange milliarder?

    – Alle må skjønne at kostnadsøkning, lønnsvekst som andre grupper, og tetting av gapet, betyr et jordbruksoppgjør som ingen har sett før. Pengene skal fordeles på 40 000 bruk. Det blir fort penger av dette, sier Kari Åker.

 

Skal hente ut åtte år 

med blå politikk

Åker sier at den politikken som har vært ført de åtte siste åra har vært tung å stå i.

    – Nå skal vi hente ut åtte år med blå politikk. Den forrige regjeringa har ikke bidratt til å tette noe gap. Det er i det perspektivet vi må se det i, sier Åker. Åker sier at det siste tilbudet i fjor var under en milliard kroner.

    – Vi har aldri tatt brudd i jordbruksforhandlingene så fort noen gang som vi gjorde i fjor, fordi det lå ingen ting der.

Det tekniske beregningsutvalget for jordbruket skal gjennomgås, og det er forventet en ny beregningsmodell. Den nye modellen kommer ikke før 1. juli, det vil si at den ikke bli benytta i årets jordbruksforhandlinger. Bondelaget vil starte tetting av gapet i år, uten den nye beregningsmodellen.

 

Hurdalsplattformen positiv for landbruket

– Hurdalsplattformen er sjelden positiv for jordbruket. Et sånt løft som ligger der, det er det vi trenger. Sandra Borch har lovet så mye, det skal vi minne henne på, sier Åker.

    Hun tror det er stor velvilje hos den nye regjeringa, etter at de allerede har levert på tilleggsforhandlingene. Det gjorde de allerede i høst. Dessuten er jordbruket lovet en strøm- og investeringspakke på 200 millioner kroner.

    – Den virker for alle, og vil dra landbruket i riktig retning, sier Åker.

 

Kan ikke fortsette å produsere mat på dugnad

Nå jobbes det i lokallagene, de skal komme med innspill til jordbruksforhandlingene.

    – Vi vil ha innspill fra lokallagene. Fylkeslaget overleverer krav til Norges bondelag. Forhandlingene vil foregå i mai. Forhåpentligvis ferdig til 17. mai. Det blir en spennende vår, sier Kari Åker.

    – Dette er det dere må ha for å bli fornøyd?

    – Ja, helt klart. Hvis ikke ser     vi svartlegging av landbruket framover.

    – Har du hørt om mange som vil slutte dersom økonomien i landbruket ikke bedres betydelig?

    – Jeg tror det er mange som vil slutte. Nå er inntjeninga minimal. Vi kan ikke fortsette å produsere mat på dugnad lenger. Sånn som det er i dag, tjener bonden dårlig, sier Kari Åker.

Bilde: 

Leder i Sør-Trøndelag bondelag Kari Åker, sier at bonden ikke lenger kan fortsette å produsere mat på dugnad. Her sammen med Annna Rathe fra Melhus

 

Print

Number of views (553)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co