X

Responsive image

Nyheter
Fotojournalisten Kim Nygård

Fotojournalisten Kim Nygård

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, March 23, 2022/Categories: Startsiden, Nyheter

Kim Nygård fra Melhus bestemte seg tidlig for å drive med nyhetsformidling. Han ble inspirert av foreldrenes fotografering og skriving, og endte opp som pressefotograf. Han tok også initiativet til Dokumentar-festivalen i Trondheim, og har vært leder for denne i mange år. Kim er en flink fotofraf og har fått priser og gode omtaler for sine bilder.

AV ÅSMUND SNØFUGL Kim Nygård er pressefotograf i Adresseavisen. Denne jobben har han hatt i mange år. Den har gitt ham opplevelser og utfordringer. Og også mange gleder. Han møter stadig ulike mennesker og kommer som pressemann opp i nye situasjoner hver dag.

    I høst fikk Kim en hederspris for sitt reportasjearbeid om vindmøller i Trøndelag. Dette utførte han sammen med Grete Holstad, som også er journalist i Adressa, og skrev tekster. Felles for de to er forøvrig at de begge er fra Melhus. Prosjektet ble til boka Vindkast. Denne ble godt mottatt, har fått positiv omtale, og resulterte altså i pris fra redaktørforeninga og journalistlaget.

    Boka Vindkast gir en balansert framstilling av vindmølleutbyggingene i Trøndelag. Vindkraft er et konfliktfylt tema. Både utbyggere og motstandere får fram sine stemmer om vindkraft i dette prosjektet. 

    – Det var viktig å la begge sider få en plass i boka.  Betydningen av vindkrafta for Trøndelag og industrien blir tatt fram, og også motstanden som vokste fram. Den begynte med samenes protester, og utvikla seg videre med stor motstand på Frøya. Alt dette blir skildret i boka. Aksjonene ble dekket og de var heime hos motstanderne og fikk høre deres argumenter og vist aksjonene deres.

    Når det gjelder Vindkast har boka med to dikt av Marte Huke og designet er utført av Ole Kristian Øye, begge Kims venner fra skoletida.

 

Oppvokst i Melhus

Kim er vokst opp i Melhus. Som barn kom han til Trøndertun, der faren Ronald var lærer. Kim fikk en fin og spennende barndom. Han er eldst av tre og har søstrene Toril og Ingvild. Sammen med de andre lærerbarna på skolen var Kim en del av et miljø som bød på mange impulser. Ungene fikk være med på mye av det som skjedde på skolen og ble kjent med ungdommer fra alle kanter. 

    – Trøndertun var som ei rolig øy, sier Kim, – med en liten skog å leke i, det var et paradis. Men samtidig var det en internatskole med mange elever fra hele landet, og på ett vis et urbant samfunn. 

    Ja, elevene kom også fra utlandet, Kim husker at de hadde som barnevakt en fra Sri Lanka. Men han synes han også fikk mye av fordelene med å vokse opp i ei bygd. 

    Kim var tre år da han kom til Trøndertun. Han var der i den tida heavy rock gjorde sitt inntog og mens bandet Kids øvde i skolelokalene og hadde stadig økende suksess. En fantastisk barndom.

 

Yrkesvegen ble staket ut

Kims mor, Berit Skillingsaas Nygård var timelærer på skolen. Hun er både utdannet fotograf og lærer. Begge foreldrene var ved siden av frilansere i Melhusbladet og Trønderbladet, noe som også førte Kim inn i bladarbeid, som frilansjournalist og fotograf. Heime hadde de mørkerom, og mens Kim gikk på barneskolen og var med i 4H, hadde han som 4H-oppgave, ja, nettopp, foto.

    Denne erfaringa påvirket Kim i sterk grad, han likte å fotografere og skrive, rapportere fra det som skjedde i lokalmiljøet. Yrkesvegen videre ble staket ut i denne tida. Far Ronald var  lærer bl. a. med fagene  historie og samfunnsfag, og også inspirasjon fra ham på dette feltet tok Kim med seg i studier på NTNU.

    Da Kim var 14 år flytta han til den andre sida av dalen, da foreldrene bygde hus på Rønningsgjerdet. Så ble det ungdomsskole, videregående og studier.  På barneskolen hadde han Aud Lunde Solem som klassestyrer. Det var en fin klasse, og Kim har stadig i kontakt med venner fra skolen. I Auds klasse ble det skapt et godt læringsmiljø, et spesielt fellesskap og varig vennskap mellom elevene og faktisk også mellom foreldrene til barna i klassen. Når skolekameratene møtes, det gjør de ofte i jula, når de fleste er heime i Melhus, snakker de om mangt, og også om barneskoletida der det var et tett sosialt miljø i »Frøkens» klasse. 

 

– Frøken ble en viktig person for oss, sier Kim

På ungdomsskolen var Tore Qvenild inspirerende dramalærer, og dette med drama fortsatte også i videregående, Marit Todal var lærer.

    – Gjennom arbeid med sceneopptredener blir elevene særlig godt spleiset sammen, sier Kim, og ser med glede tilbake på den tida. Venner både fra ungdomsskolen og videregående møtes av og til.

    Han begynte å studere i 1997, året etter at han avtjente verneplikt. Han studerte historie, tok mellomfag, og fortsatte med samfunnsvitenskap. Godt grunnlag for pressearbeid. Under studietida ble han med i studentavisa “Under Dusken”. – Jeg brukte mye tid på arbeidet der, sier han og var allerede bestemt på å bli fotojournalist.

 

Kim har nå i mange år vært i Adresseavisen. Han har vært der i over tjue år. Han frilanset der i noen år, var sommervikar og fikk fast jobb i 2007. Han begynte på fotojournalistutdanning i Oslo i 2001, frilanset for VG fram til 2006, i tillegg til at han tok oppdrag for Adressa. Ei tid delte Kim i Oslo kontor med Simen Granviken, kamerat fra Melhus og kollega fra den tid begge var medarbeidere i Melhusbladet/Trønderbladet. Simen har i mange år vært Adresseavisens mann i Oslo.

Bilde: 

Kim Nygård ved utstilling av bilder fra boka Vindkast. 

 

Les mer i Gaula

Print

Number of views (496)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co