X

Responsive image

Nyheter
Ønsker flere  barnehageopptak i året

Ønsker flere barnehageopptak i året

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, March 30, 2022/Categories: Startsiden, Nyheter

Mange småbarnsforeldre sliter med logistikken på grunn av at det bare er ett barnehageopptak i året. Vi har møtt en far som har en sønn som står som nummer 23 på venteliste for å få barnehageplass. Sønnen ble ett år i januar, og om ikke 23 barn takker nei til sin barnehageplass eller flytter, er det fem måneder med sjonglering av arbeidstid og barnevakter.

AV HEGE WILLADSEN

Gøran Gundersen Brå og samboer Margareth Lernes er de som har det dilemmaet nå. Sønnen Kasper på snart 15 måneder har ikke barnehageplass for tiden. Det er ikke før i august at han får begynne i barnehagen. 

    – Vi har en sønn som er skolestarter også, Teodor. Han er født i juni, og da måtte vi orden med barnevakter til han i mai og juni. Jeg var ferdig med pappapermisjon 1. mai, og når det gjelder Kasper, da var jeg ferdig på julaften med pappapermisjonen. Vi søkte barnehageplass 20 dager etter at Kasper ble født i januar i fjor. I søknaden så var det spørsmål om når oppstart var ønskelig, og da skrev vi 1. januar 2022. Når vi kom til januar i år, hadde ikke vi hørt noen verdens ting fra kommunen om barnehageplass. Vi har sjøl hatt kontakt med kommune og barnehagene for å høre hvordan vi lå an, sier Gøran.

    – Dere var litt på hugget, og dere vet jo hvor mange barnehageopptak det er i året?

    – Ja, det er i august det, men det var ønskelig med plass fra nyåret for vår del. Og så er det spørsmålet om søskenfordel da…

 

Søskenfordel

Vi har snakka med Audun Forr som er leder for barnehagene i nedre Melhus. Han skjønner at foreldrene er fortvila, men det er politiske prosesser som spiller inn. Om Gøran og Margareth skal få det svaret de ønsker, må de opp på stortingsnivå med diskusjonen sin. Audun Forr sier at vedtektene for kommunale barnehager ligger på hjemmesida til Melhus kommune. Når man leser dem, ser vi at det med søskenfordel faller litt bort når eldste barn begynner på skolen, og den andre ikke ennå har begynt i barnehage. 

    I og med at Kasper ikke har barnehageplass, får familien kontantstøtte fra staten. Om barnet ikke har fått barnehageplass, er kompensasjonen på 7.500 kroner. Gøran sier at han har fått vite at det er plass på Brekkåsen Idrettsbarnehage. Så hva om kontantstøtta hadde gått til barnehagen som har plass til et barn? 

    Det finnes også barnehager som ikke er kommunale, de er også med i det samordna opptaket. Vi ringer leder for Brekkåsen idrettsbarnehage, Hjørvard Bjørnbeth for å høre litt. 

    – Vi har plass til 120 unger, men vi har bare tilskudd til å drive barnehage med 87 barn. Det er kommunalt bestemt, og det er noe vi godtar. Skal vi ta inn et barn for pengene som er tiltenkt kontantstøtte, blir det en komplisert affære. Da må vi ansette en ekstra person, og hva gjør vi med den når høsten kommer? spør Hjørvard. 

     I august starter barnehageåret, og da starter nye barn opp, og de eldste begynner på skolen. Skulle noen ha blitt ansatt for å ta seg av barn som har kommet inn med midler fra kontantstøtte, blir disse nyansatte overflødig fra august av.

    – Det kan være komplisert i barnehage-bransjen, sier Hjørvard, og legger til at de private barnehagene har ingen konflikt med kommunen. 

 

Mange besteforeldre 

Gøran skjønner at de er i en heldig posisjon, for de har familie som kan stille opp som barnevakter. 

    – Det er besteforeldre, ei tante og oldeforeldre som stiller opp hver dag. Søstra mi, hun jobber turnus, og de dagene hun har fri, kommer hun rett til oss etter nattvakt og tar seg av Kasper. Mora mi, hun har en avtale med arbeidsgiver om at hun kan være barnevakt noen dager. Når jeg kommer hjem fra jobb, da drar hun på jobb og jobber utover kvelden for å ta igjen det hun ikke har rukket på dagtid. Vi er jo så heldig at vi har mange å ta av. Barna våre har mormor, morfar, farmor, farfar og bestemor og bestefar. Sånn kan det være når besteforeldrene er skilt. Vi har ei oldemor, min mormor, som også stiller opp. Men det er noe med at ei dame på 75 år skal håndtere en liten en på året. Energien er ikke det samme til en som er oppi åra, så hun slipper å stille opp en hel dag. Det er mye logistikk, og mye kommunikasjon. Heldigvis synes de det er trivelig å passe Kasper. 

    – Skal du ha flere barn?

    – Nei, det er bra nå. Men jeg vil anbefale folk at de får barn på samme tid som hjorten. Det er i august og september, og det er da det er barnehageoppstart. 

Bilde: 

Gøran Gundersen Brå fra Melhus er fortvilt over at det kun er ett barnehageopptak i året. 

 

Ls mer i Gaula

Print

Number of views (550)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co