X

Responsive image

Nyheter
Hølondingene skapte en  thriller i Melhusquizen

Hølondingene skapte en thriller i Melhusquizen

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, April 6, 2022/Categories: Startsiden, Nyheter

Siste dagen i mars var det klart for finale i Melhusquizen. Alle klasser på 7. trinn deltar i denne quizen.

 Det er et prosjekt som gir elevene økt kunnskap om lokalhistorien. Under hele prosjektet, som er ledet av Elisabeth Aune Dalsaune, er Kjell Andre Brevik fagdommer og hoveddommer og Frode Eggen er quizmasteren. Det var Kjell og Frode som var på scenen og ledet de to lagene som hadde kommet til finalen. Frode kan lage liv og stemning, men den største spenninga, det var det laga sjøl som sto for. 

 

Rett på sak

Etter en liten introduksjon av de seks som var i finalen, starta Frode med spørsmålene. De som var i finalen var Sindre Eid Rimol, Guro Eid Kjerstad og Ida-Jannie Knubben Midtflå fra Eid skole, og de som representerte Gåsbakken skole var Oda, Ivar Ingebrigt og Petter.

    Spørsmålene var i hovedsak laga av Elisabeth Aune Dalsaune, og den første kategorien het Fire Raske. 

    – Her er det kort betenkningstid, og det er fire svaralternativer, og spørsmålet er, starta Frode. 

    Og spørsmålet var: Hvilket år ble Per Borten statsminister? svaret på det, finner du ikke her, for du kan sjøl teste deg, og du finner svaret et annet sted i avisa. Gåsbakken fikk svare først, og de er forresten regjerende mestere ettersom de vant fjorårets Melhusquiz. Både Gåsbakken og Eid svarte riktig. Følgende spørsmål var: Hvilken bygd kommer Anne Kjersti Kalvå fra? Hvor mange ble henrettet for hekseri i Norge? Kvasshyllraset beskrives som Norgeshistoriens største naturkatastrofe. Når var dette? Etter kategorien Fire Raske, ledet Gåsbakken med fire poeng over Eids tre poeng. 

 

Klisterhjerne

Neste kategori var Klisterhjerne. Prosjektleder Elisabeth holdt et kort foredrag. Hun fortalte om skolen i middelalderen, og at den var forbeholdt gutter. I 1736 ble det obligatorisk med konfirmasjon. 

    – Alle skulle læres opp for å bestå prestens overhøring. Dersom man ikke var konfirmert, kunne man ikke få seg arbeid. 

    Elisabeth snakka om Luthers lille katekisme og Pontoppidan forklaringer. Hun fortalte om omgangsskole der lærere reiste fra gård til gård og underviste.     

    Elisabeth fortalte en historie på tre minutter, og elevene fikk ikke lov til å notere noe mens hun snakka. De skulle bare lytte. Etter endt foredrag, kom spørsmålene: Hva var konsekvensen dersom man ikke var konfirmert? Hvilket år kom fastskoleloven? Hvor mange grendeskoler var det i det AV HEGE WILLADSEN 

Siste dagen i mars var det klart for finale i Melhusquizen. Alle klasser på 7. trinn deltar i denne quizen. Det er et prosjekt som gir elevene økt kunnskap om lokalhistorien. Under hele prosjektet, som er ledet av Elisabeth Aune Dalsaune, er Kjell Andre Brevik fagdommer og hoveddommer og Frode Eggen er quizmasteren. Det var Kjell og Frode som var på scenen og ledet de to lagene som hadde kommet til finalen. Frode kan lage liv og stemning, men den største spenninga, det var det laga sjøl som sto for. 

Bilde: 

Vinnerne av Melhusquizen 2022: Ivar Ingebrigt Midtflå Jønland, Petter Lillebudal og Oda Dammen. Lurer du på hvilken skole de går på? Det står i teksten. De skapte uvanlig stor spenning, og quizmaster sier de var modige som tok sjansen og gamblet. 

 

Les mer i Gaula

Print

Number of views (619)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co