X

Responsive image

Nyheter
Eine ble  norgesmester  i sveising

Eine ble norgesmester i sveising

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, April 20, 2022/Categories: Startsiden, Nyheter

Eine Losen Moholdt (18) fikk tidlig interesse for sveising. Det var bestefaren som vekket interessen. Nylig ble han norgesmester.

AV JENS GRANØIEN

E

ine er elev ved Gauldal videregående på linja for industriteknologi, og det var gjennom skolen han deltok i norgesmesterskap i sveising. NM arrangeres hvert år for siste års elevene ved de tekniske linjene i videregående som, sveiselinja, industriteknologi og dreielinja. Først arrangeres fylkesmesterskap. Eine ble fylkesmester, og de beste fra fylkesmesterskapet går videre til NM, som i år ble arrangert på Lillestrøm.

    Eine er ikke i tvil om hvilket yrke han skal velge. Han forteller at han liker praktisk arbeid bedre enn papirflytting, det synes han blir for kjedelig. Han liker å se resultater av det han gjør.

 

Lærlingeplass venter

Snart er han ferdig med videregående. Lærlingeplass venter på ham hos Heimdal industriservice. Lærlingetida er to år. Firmaet har blant annet mye jobbing på fjernvarmeanlegget på Tiller. Der er det mange rør som trenger vedlikehold iblant. Det er arbeid for en sveiser. Eine har nylig tatt førerkort, han har kjøpt bil og ser fram til å tjene noen egne kroner, selv om lærlingelønna ikke er all verden.

    Far Geir skyter inn at yrkesfag er blitt mer populært, det synes han er bra.

 

To oppgaver 

som skulle løses

Norgesmesterskapet besto i å løse to oppgaver. Den ene var å sveise sammen to 12 millimeters plater.

    Eine forklarer: – Først sveiser vi den nederste sveisen, deretter fylles opp mellom de to platene. Til slutt legges det på et topplag. Toppen skal ikke være helt flat, men litt heva opp fra de to platene som er sveisa sammen. Det er trådskifte på den siste sveisen. Alt sveises fra en side. 

    Han forklarer videre: – Når en sveiser blir det varmt, da utvider sveisen seg, men trekker seg sammen igjen nå den blir kald. En må passe på at plata ikke blir for varm. Det er viktig å ta pauser mellom lagene. Da trekker den seg sammen sånn at den ikke blir helt rett.

    Han forteller at de hadde en og en halv time på denne oppgaven.

    På neste oppgave der de skulle sveise sammen to rør med trelags sveis, hadde de en time til rådighet. Det skulle være mellomrom mellom sveisene for å få gjennombrenning og for at det skulle bli pent på innsida.

Bilde:

Eine med  gullmedaljen  og diplomet.

Les mer i Gaula

Print

Number of views (610)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co