X

Responsive image

Nyheter
RONNY KJØSEN fikk statlig kunstnerstipend

RONNY KJØSEN fikk statlig kunstnerstipend

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, April 27, 2022/Categories: Startsiden, Nyheter

Ronny Kjøsen (46) kjenner vi som en svært allsidig og fargerik musiker fra Gåsbakken. Selv om han sier at han prøver å være både åpen og sjangerløs, er han spesielt opptatt av folkemusikken. Og nylig ble det kjent at han har fått Statens arbeidsstipend for ett år, en flott anerkjennelse for arbeidet han gjør. 

AV PER JØRUND GRØTHE 

Ronny er aktiv utøver, både som solist og i samspill med andre. I tillegg er han plateartist, komponist og arrangør av musikk. 21. april fikk vi et eksempel på utøverdelen av ham. Da fikk vi nemlig overvære en konsert med ensemblet Folk Accordion på Røed gård i Moss. Denne gruppa består av de fire trekkspillerne Janeta Österberg fra Finland, Mette Kathrine Jensen Stærk fra Danmark, Markus Räsänen fra Sverige, i tillegg til Ronny. De bød på en musikalsk rundreise i de nordiske landene. Vi fikk høre hele kvartetten i samspill, det var solistinnslag, og det var duoer.  Noe var i improvisert samspill. Og de dyktige musikerne var innom flere typer musikk. 

    – Vi spiller folkemusikk fra de fire nordiske landene. Tanken er å spille de eldste meloditypene fra hvert land/distrikt, får vi vite.  

    Det ble pols fra Røros, dansk folkemusikk fra 1700-tallet, dansk reel, polska fra Sverige, menuett fra Østerbotten i Finland, en brudemarsj og en hel del annet. Videre var dette musikk med god takt. Derfor var det ikke til å unngå at taktfoten også gikk hos flere av publikummerne gjennom konserten.  I tillegg fikk tilhørerne servert interessant informasjon om musikken og muntre kommentarer mellom noen av låtene. 

 

Profesjonelle utøvere 

Alle de fire utøverne i den nordiske musikkgruppa driver profesjonelt med folkemusikk på trekkspill. Og dette skjer i «mer eller mindre tradisjonell stil», som det het i forhåndsomtalen av konserten i Moss. De har alle markert seg i ulike sammenhenger med sine instrumenter, og de har tidligere turnert i både inn- og utland.

    – Arbeidsstipendet gjør at jeg kan ta meg tid til å dykke ned i Folk Accordion-prosjektet på en helt annen måte enn jeg vanligvis ville hatt muligheten til. Jeg har også flere andre prosjekter som jeg skal i gang med i forbindelse med dette, forteller Ronny.

 

Kunne vært

 flere publikummere

En viktig årsak til denne trekkspillsamlingen i østfoldbyen var rett og slett et ønske om å feire at samfunnet har åpnet igjen etter koronapandemien, ifølge initiativtaker Otto Kiss i Moss Spellemannskompani og Moss kulturskole. Men publikumsmessig viste torsdag 21. april seg å være litt vanskelig som konserttidspunkt. Derfor kom det dessverre ikke så mange tilhørere som disse musikerne og denne musikken fortjente. 

    Dagen etter spilte den nordiske musikkgruppa på Riksscenen i Oslo i forbindelse med prosjektet «Endelig belg». Der fikk de også mye ros for sin musikk. Om de kommer til flere steder i landet? Ifølge Ronny er det foreløpig ikke konkrete planer om noen turne, men det er visstnok ikke umulig at det kan bli turnevirksomhet til neste år. 

Bilde: 

 Ronny Kjøsen fikk nylig tildelt statlig kunstnerstipend. Dette er en fin anerkjennelse av arbeidet han gjør.

 

Les mer i Gaula

Print

Number of views (783)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co