X

Responsive image

Nyheter
Odden gård ved Ånøya

Odden gård ved Ånøya

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, May 18, 2022/Categories: Startsiden, Nyheter

På en tange i Ånøya, ved Sagberget på Melhus-sida, ligger Odden gård. Kanskje det ikke er en tange, men en odde. Det er vel mer forklarlig med navnet. I fjor høst bygde ekteparet som bor der et nytt fjøs, og nå går det mange fornøyde kyr og okser i fjøset. Ekteparet er Tale og Morten Eid, og stordyrholdett starta som en hobby. 

AV HEGE WILLADSEN 

Vi kommer på besøk, og sammen med Tale slår vi oss ned på kontoravdelinga i fjøset. Vi blir bydd kaffe, og bak vinduet på kontoret, et vindu inn mot fjøset, der holder dyrene til. Radioen står på, og akkurat da vi setter oss, så er det 80-talls stjerna Jennifer Rush som synger. 

    – Jennifer Rush, liker de den musikken?

    – Ja, de gjør det. Det er jeg som har hatt fjøsstellet i dag, og da er det Lyden av Norge på radioen. Når det er Morten som har fjøs, da er det NRK, ler Tale. 

    Det henger ei tavle på den ene veggen i fjøset, og der fører Tale oversikt over kalvinga. Hun sier at kyrne blir ikke inseminert, for de har oksen Bjørn. 

    – Hvilken rase er det dere har? 

    – Vi starta med Hereford, og nå, etter at vi bygde nytt fjøs, sjalta vi mer over til simmentaler. Vi har noen kalver som er Norsk rødt fe, men de skal vi fore opp til slakt. Dette, pluss noen Limousin-okser som også er kjøpt. 

 

Spaavdeling i fjøset

Om du har vært innom på Rema 1000 Melhus torg, er det stor sjans for at du har møtt Tale. Hun er en av dem med det beste smilet. Hun er aktiv på sosiale medier som Snapchat, Instagram og TikTok, så vi har sett bilder av livet i fjøset, og vi har fått med oss at de installerte digre børster på ruller da de bygde fjøset. Børster som kan minne om børstene som er i vaskehallene for biler. 

    – Hvor er spa-avdelinga?

    – Mødrene har det midt i området de er i, og småkalvene har egen i sitt kvarter. Kalvene får til å gå sammen med mora si sjøl om de har egen avdeling, og de går sammen med mora si i cirka seks måneder. 

    Vi tar en nærmere titt på tavla der Tale fører oversikt over fødsler. 

    – Hvem var den siste som kom?

    – Det var Solveig 79, sier Tale og peker på lista og etterpå peker hun på kalven der den fornøyd går rundt med lapp festa til øret. 

    – Merker dere kalvene sjøl?

    – Det hender seg at jeg hører dem hvis det er ett eller annet som står på. 

    – Nei, det var ikke sånn jeg mente, sier jeg beklagende og forklarer at jeg siktet til lappen de har i øret. Tale ler, og sier at de sjøl fester merkene ja. 

    – Åkei, det var jo også et spørsmål tenkte jeg, men ja; vi merker sjøl ja. 

 

Arvtager til Bjørn

Det er 24 kalver på gården, 29 kyr, åtte som skal kalve til høsten.

    Vi har 39 ungdyr, så totalt har vi 92 dyr. Når graset har vokst litt mer, slippes kveget ut. Alle sammen unntatt de oksene som skal til slakt. 

    – Okser som er litt over året, de går til slakt. 

    – Hva om dere ser at en egner seg som arvtaker etter oksen Bjørn da?

    – Da må vi ta en som er avkom etter en vi har kjøpt i høst. Vi kan ikke ta en arvtaker etter Bjørn som har kommet til nå, for da vil den pare søsknene sine. Og det er ikke gunstig. To av dem som er inne i fjøset, de er døtrene til Bjørn. De to kjøpte vi fra samme stedet som vi kjøpte Bjørn, og de må han ikke få lov til å komme sammen med. 

    Den eldste i stokken deres er Stjerna som er født i 2013, og hun var en av de første Tale og Morten kjøpte. 

    – Vi kjøpte seks kyr da vi starta, for vi hadde de målene med åker vi hadde. Alternativet var enten å leie bort jorda, eller så var det å ha de dyra vi kunne ha. Så vi valgte dyr for å holde på med det vi liker. Det var høsten 2015. Da hadde vi et lite fjøs, et lite tallefjøs. Vi kjøpte seks mødre som hadde kalv i magen da. Vi kjøpte dem via slaktehuset, for de formidler. Alle sammen kom fra samme gården i Meråker, og det var greit at de kjente hverandre når de kom hit. Så kalvet de, og så vokste de kalvene opp og kalvet sjøl.

Bilde: 

Alle dyra har egne navn, og i sommer slaktes mange av disse. – Hvordan blir det å da farvel med de? – Det går bra, for sånn er det bare, sier Tale som koser med Syver. 

 

Les mer i Gaula

Print

Number of views (922)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co