X

Responsive image

Nyheter
Ordførertur til Storvatnet

Ordførertur til Storvatnet

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, June 22, 2022/Categories: Startsiden, Nyheter

Årets ordførertur i Melhus gikk til Storvatnet. Det var mange som var med på turen sjøl om været ikke var på turgåernes side. Men det finnes vel ikke dårlig vær, bare dårlig klær? Det er Trondheimsregionens Friluftsråd som utfordrer ordførere til å invitere sine innbyggere på tur. 

AV HEGE WILLADSEN

– Ordførerne i regionen her er bestandig villig til å invitere med seg innbyggerne på tur, fordi de vet hvor viktig det er at folk er ute og at de går på en tursti og har det trivelig, sa Knut Erling Flataker da han hadde fått samlet turgjengen. 

    Første stopp var ved en leir der 7. trinn ved Lundamoskole skulle overnatte. Flataker hadde med ei overraskelse til elevene, alle fikk hver sin buff før turfølget gikk videre fra Storvatnet til Litjvatnet. Ved Litjvatnet var neste rast, og der hadde Arne Røskaft en liten historiefortelling etter at folk hadde fått servert kaffe i en kopp de fikk til odel og eie fra friluftsrådet. 

    – Tanken var at alle skulle få seg en kopp i dag, og det er ikke bare at dere skal få det. Dette er en kopp som er sammenleggbar og passer godt i lomma. Om du har en slik kopp, og for eksempel går på tur og treffer ordføreren i marka, da kan ordføreren by deg på kaffe. For kopp, det har du jo sjøl, sier Knut Erling Flatanger før han gir ordet til Arne Røskaft. 

 

Teglverk

Ved Litjvatnet ligger det en steinmur. Grunnen til at den er der, det kunne Arne Røskaft fortelle om. Det var en demning.. 

    – Vi må noen år tilbake i tid, til cirka 1850. Da hadde Arild Huitfeldt kjøpt mange områder, blant annet Lundemo gård og fikk samtidig vassrettighetene til Storvatnet og Litjvatnet. Da han bygde seg hus på Lundamo ville han bruke teglstein. Dermed etablerte han teglverket på Lundamo. Det var derfor han demte opp Litjvatnet og storvatnet. For å drive teglverket hadde de et vasshjul som hadde sin kraft fra Storvatnet. Ble det for lite vatn i Storvatnet, så fylte de på med vatn fra Litjvatnet, fortalte Arne Røskaft. 

    Det er interessant og få vite mer om hva som foregikk i gamle dager og som man i dag kan se rester av. Så det å være på ordførertur er både lærerikt, minnerikt og sosialt. Og i tillegg ble alle påspandert både kopp, kaffe og en twistbit. Hvem vet hvor ferden går neste år, men det kan være verdt å få med seg uansett. 

Bilde: 

Da turfølget til ordføreren kom til Litjvatnet var det ferdigkokt bålkaffe som ventet vandrerne. 

 

Print

Number of views (501)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co