X

Responsive image

Nyheter
Sjølbetjening på Nordgjerdet gård

Sjølbetjening på Nordgjerdet gård

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, July 6, 2022/Categories: Startsiden, Nyheter

Ved Ånøya, ikke langt fra sentrum på Korsvegen, der ligger Nordgjerdet gård. Et helt nytt fjøs kom opp der i fjor, men det er ikke så veldig synlig fra veien. Dagens driver er 28 år gamle Steffen Restad, og vi fikk være med han under pakking en dag.

AV HEGE WILLADSEN 

I

nne på pakkerommet er det en liten fabrikk, og store stabler med egg i oransje plastikk-eggekartonger. Vi lurer litt på om egge-bransjen har gått ett steg tilbake i det å være bærekraftig ettersom vi ikke ser noen eggekartonger i papp. 

    – Dette får vi fra pakkeriet, da pakker jeg eggene i det og sender det tilbake. De vasker og sorterer eggene og pakker det i kartonger. Dette er utstyr som blir brukt om og om igjen. Det blir vaska og sendt ut igjen, sier Steffen og beroliger oss angående miljøaspektet. 

    Driftsbygningen sto ferdig september 2021, og det er over 7.000 høner som bor der. 

    – Jeg kan sjekke hvor mange det er akkurat nå, sier Steffen og går bort til panel på veggen som består av noen brytere og en berøringsskjerm. 

    Han begynner å trykke og taster inn noen valg før han får opp antall høner inne i fjøset. 

    – Om fem dager er hønene ett år gamle, sier han mens han leter og kommer fram til at det er 7290 høner da vi er der. 

 

Kanskje én hane i flokken

Steffen lar oss få se inn der hønene holder til, og det er noen nysgjerrige høner som oppdager oss der vi står. De kommer mot oss, men de har ikke mulighet til å komme helt fram til oss. Det har det heller ikke lov til. Eller, det er vel vi som ikke har lov til å komme inn til dem. De er i sin sone, og vi er i vår sone. 

    – Det er dempet belysning inne hos hønene, og det er heller ikke noe dagslys som slipper inn til dem. 

    – Blir det for mye lys, begynner de å hakke på hverandre. Jeg er veldig nøye på lysjusteringa. 

    – Og der inne, der er det bare kvinnfolk?

    – Ja, men jeg tror jeg kanskje har én hane. Det kunne blitt kyllinger om egget hadde fått ligget til ruging. 

    Hønene bor i fleretasjes fjøs. Altså, det er verpekasser i flere etasjer. 

    – Bak verpekassene ligger det to egg-belter som eggene ruller ned på, og så går det videre til en heis som løfter eggene på det båndet som kommer inn til pakkerommet. 

 

Opplæring av høner

– Hvordan skjønner de at de skal legge eggene sine i verpekassene?

    – Det er fordi at det er mørkt og lunt der. Men det kan være noen egg andre plasser også. Det normale er mellom 100 og 300 feillagte egg hver dag. Jeg har vært litt heldig, for jeg har ennå ikke vært over 25 feillagte egg. Jeg tror det er for at jeg har vært nøye på utstyr. Det er et bra anlegg jeg har. Og de første tre ukene, gikk jeg hver natt etter at de hadde lagt seg, da løfta jeg opp hver enkelt høne fra golvet og opp i innredninga for at de skulle skjønne at de skulle sove der. Da sov de der, og om morgenen når lyset kom på, da kryr de inni verpekassene der det er mørkt for å legge egga sine. Og de feillagte eggene, de fjernet jeg så fort som mulig. Nå er jeg inne én gang per dag, men til å begynne med var jeg inne tre, fire ganger hver dag. 

    – Du har lært de opp godt da. 

    – Nja, vi får se. Det kan jo hende at jeg bare har hatt flaks. 

    Det er ikke bare feillagte egg som må fjernes, men også de hønene som ikke overlever. 

    – I høst ble det satt inn 7.500  høns, så det er 210 som har dødd. Jeg hadde veldig høy dødelighet i starten, og å har det vært rolig. Det er sånt som skjer med alt, både med mennesker og dyr. De svake går først. Noen hadde en genfeil på synet, de var svaksynte. Jeg løfta de opp og ga de mat, for jeg skjønte ikke hvorfor de ikke fant maten. Men da jeg var inne på kveldstid og lyste på øynene deres, da oppdaga jeg at pupillene ikke reagerte på lys. Da skjønte jeg det. Og sjøl, så tok hønsene fort ut de som ikke skulle være der. 

Bilde:

Steffen Restad tok over familiegården Nordgjerdet i 2018. I fjor sto et nytt fjøs ferdig, og det var spesiallagd med tanke på eggproduksjon. 

 

Les mer i Gaula

Print

Number of views (685)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co