X

Responsive image

Nyheter
Frykter at  sansehagen gror igjen

Frykter at sansehagen gror igjen

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, August 26, 2020/Categories: Startsiden, Nyheter

Sansehagen ved Horg sykeheim ble etablert for cirka ti år sia. Nå har ingen lenger ansvar for den. De ansatte frykter at hagen skal gro igjen. På kommunestyremøtet i september spør Jørn Ove Moen (Ap) om sansehagens videre skjebne.

AV JENS GRANØIEN

Ordføreren må også svare på hva hun vil gjøre for å ta vare på sansehagene. Det er sansehager ved alle de tre sykeheimene i kommunen. Sansehagene er et avgrensa inngjerda område der det dyrkes blomster, frukt, bær og grønnsaker, og hvor det går an å oppholde seg. Området er spesielt, særlig for demente som kan sanse og oppleve, og kanskje få tanker og minner fra ungdom og oppvekst. De kan også hjelpe til, og på den måten føle seg nyttig. Det å benytte en sansehage gir ofte en følelse av velvære for kropp og sjel og er ment både for pasienter, ansatte og pårørende.

 

Stilling tatt bort

Jørn Ove Moen mener at sansehagen samtidig er et sted som kan oppmuntre til sosialt samvær og samhold blant brukerne, samtidig kan den fremme avslapning og hvile. Livskvaliteten og livsgleden kan bedres ved at pasientene kan drive med kjente sysler tilpasset sitt individuelle funksjonsnivå.

    Da sansehagen ved Horg sykeheim ble oppretta ble det avsatt en 20 prosent stilling, spesielt for sansehagen. Bakgrunnen for interpellasjonen er at den stillingen nå er tatt bort.

    Moen forteller at Dordi Berg som innehadde stillingen, tok kurs og tilegna seg kompetanse rundt dette med sansehager for at tilbudet skulle bli så bra som mulig. Både brukere og pårørende har uttrykt tilfredshet med tilbudet.

 

Merkelig avgjørelse

– For noen år siden begynte den ansvarlige for hagen, ved dagenheten, men beholdt fortsatt sin 20 prosent stilling for å ta vare på hagen. Av praktiske hensyn ble stillingen etter hvert overført til dagenheten slik at den ansatte kunne lønnes fra samme enhet, forklarer Moen. Han fortsetter: – Så kommer den merkelige avgjørelsen: Noen har besluttet at dagenheten ikke skal ha noe med sansehagen å gjøre, og skal ha disponert 20 prosentstillingen til andre arbeidsoppgaver ved dagenheten. Dette gjør at det siden årsskiftet ikke har vært noen hovedansvarlig for å ivareta sansehagen. Moen sier at det virker for å være uavklart for framtiden.

Bilde: 

Jørn Ove Moen (Ap) spør ordføreren i en interpellasjon hva hun vil gjøre for å ta vare på sansehagene.

Les mer i Gaula

 

 

 

 

 

Print

Number of views (348)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co