X

Responsive image

Nyheter
Streiker for rettferdig lønn

Streiker for rettferdig lønn

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, September 30, 2020/Categories: Startsiden, Nyheter

– Vi er glade for den støtten vi har i folket, sier bussjåførerne som hadde streikevakt på Melhus mandag.

AV JENS GRANØIEN

Det er gått drøyt to døgn siden busstreiken ble utvida til også å gjelde Trøndelag. Dermed lammer busstreiken de fleste fylkene i landet. De streikende bussjåførerne beklager at de måtte gå så langt som til streik for å få kravet sitt i forhandlinger med NHO transport oppfylt.

    NOH transport inngikk i 2007 en avtale med bussjåførerne, da ble de lovet å komme på lik linje når det gjelder lønn med en gjennomsnittlig industriarbeider. Det vil si en lønnsøkning per time på 30 – 40 kroner. Kravet i de forhandlingene som starta for ei uke siden var 20 kroner timen. I dag har en nybegynner bussjåfør ei grunnlønn på 360 000 kroner, mens en med full ansenitet har ei grunnlønn på 430 000 kroner. Avstanden mellom en bussjåfør og en gjennomsnittlig industriarbeider, er ifølge bussjåførene cirka 40 000 kroner på årsbasis.

 

Skuffet over 

uinnfridd avtale

Bussjåførerne som vi treffer i solsteiken ved bussgarasjene på Melhus mandag, utrykket skuffelse over at løftet for 13 år siden ikke er oppfylt. De sier at ingen ting har skjedd i løpet av de åra som er gått siden avtalen fra 2007. De forteller at de står sammen skulder ved skulder i brorskapens ånd, medlemmer fra Jernbaneforbundet, Fellesforbundet og YTF. Kravet omfatter også betaling for den tida de bruker på å klargjøre bussen. I dag utfører de det arbeidet, ulønna på fritida.

    Mange bussjåfører har delt arbeidsdag. Ikke alle starter dagen på samme tidspunkt, men noen starter i fire-femtida om morgenen og er ferdig med første økt klokka ti. Da har de fri til i ett-to-tida, for så å bli ferdig med arbeidsdagen mellom halv seks og halv sju om kvelden. Av de timene de har fri får de betalt for en time, selv om det dreier seg om flere timer. De streikende vi traff på Melhus forklarer at det også kan være folk som bor langt unna, og som må vente på neste økt på arbeidsplassen.

Bilde: Streikende bussjåfører. Foran fra venstre; Roar Stamsve og Svein Olav Lien begge fra Jernbaneforbundet, bak Bjørn Viken, Frode Johnsen og Jon Olav Grønning, alle organisert i Fellesforbundet.

 

Les mer i Gaula

Print

Number of views (306)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co