Det er gått to år siden Kjersti Flatås starta bedriften Moulangerie hjemme på Mo gård i Melhus. Nå har bedriften som lager hjemmelagde deilige croissanter, fått eget utsalg sentralt i midtbyen.
AV JENS GRANØIEN
Rett overfor Norrøna kafe i Thomas Angell gate finner vi melhusbedriften som lager hjemmelagde croissanter. For Kjersti Flatås blir det lange dager, og ikke minst travle dager. Vi treffer henne en fredag morgen, klokka er ni, da har hun allerede tilbakelagt ei arbeidsøkt på fem timer, siden hun starta klokken fire med å sette dagens forsyning av croissanter i ovnen for steking. 500 croissanter skal stekes og fraktes til byen. Det er Nemo transport på Støren som kommer klokka åtte, og henter bakverket og frakter det til utsalget i byen. Da drar hun etter selv også, i byen skal de smøres og gjøres klart til folket kommer for å drikke kaffe og spise helt ferske håndlagde croissanter, når dørene åpnes klokken ti.
Pussa opp lokaler i byen
Det er gått en uke siden Kjersti åpnet dørene i det nye utsalget sentralt i midt-byen. Sammen med mannen sin Arne Norbotn har de to brukt tre måneder på å pusse opp lokalene. Når vi antyder om det ikke er dyrt å leie lokaler så sentralt i byen, svarer Kjersti: «det er dyrt på Melhus også, og at her i byen er det mange flere som ferdes, og som vil benytte tilbudet, enn på Melhus». Det har hun nok rett i.
– Jeg prøver å komme nærmere kundene, det er forholdsvis stilt på Mo gård uti ødemarken, særlig etter at koronaen slo til i mars.
Hun forteller at da pandemien slo til, mistet hun de fleste av kundene sine. Kunder som Scandic Nidelven og flere sluttet å kjøpe croissanter, og bakte sine bakevarer sjøl. Kjersti sier at hun ikke hadde noe valg dersom hun skulle fortsette. Hun måtte skaffe seg eget utsalg.
– Jeg mistet mange av kundene mine på Mo gård, og jeg måtte ha et system på det, sier hun.
Fransk oase
– Her i byen forsøker jeg å få til en fransk oase. Vi serverer franske croissanter og vi spiller fransk musikk. En av de ansatte her er også fransk, men hun snakker norsk, forsikrer Kjersti. Hun fortsetter:
– Sjøl om de er franske, går det an å fornorske croissantene med gode norske lokale råvarer, som laks og lokal ost fra Gangstad. Vi benytter også blant annet sitronkrem og marengs, forklarer Kjersti.
Hun forteller at de serverer 10 – 12 forskjellige croissanter, og de varerier ved at de ikke har de samme sortene i disken hver dag.
Kjersti smiler fornøyd når hun forteller at hun ble overraska over hvor bra det har gått så langt. De tre første dagene var det lang kø langt bortover gata, og disken med croissanter tømtes i god tid før stengetid klokken 16. Hver dag tømmes beholdningen med 400 – 600 croissanter.
Lange arbeidsdager
Kjersti kunne nok tenkt seg at døgnet hadde hatt noen flere timer. Hun legger ikke skjul på at det blir få timer til å sove når nitten timer av døgnets 24 timer går med til arbeid. Først i elleve-tolvtida om kvelden er arbeidsdagen slutt. Sånn er det seks dager i uka. Bare søndager har croissanteriet stengt. Ellers har de dørene stengt i alle høytidene. Dagen starter med steking av dagens beholdning av croissanter i fire-tida om natta, når den jobben er gjort og bakverket er fraktet til byen drar hun selv etter å for å jobbe der til dørene stenges klokka fire. Da starter en nye arbeidsøkt i bakeriet igjen.
I dag er de til sammen seks inkludert henne sjøl som har jobben sin hos Moulangeriet. Tre av dem i bakeriet på Melhus, mens hun også har to med seg i butikken i byen. Kjersti innser at hun må ansatte enda en, både i bakeriet og i byen dersom etterspørselen øker.
– Hvis etterspørselen øker må vi styrke bemanningen både i bakeriet og i utsalget her. Kan hende det dabber av, vi får se det an, sier hun.
Bilde: Kjersti Flatås og Linda Hagen Trabandt-Groms i croissanteriet i Thomas Angells gate.
Les mer i Gaula