X

Responsive image

Nyheter
101 HØLONDHISTORIER Boklansering hos  Reidar Almås  i Jårheim

101 HØLONDHISTORIER Boklansering hos Reidar Almås i Jårheim

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, November 25, 2020/Categories: Startsiden, Nyheter

I to omganger har Reidar Almås invitert sambygdinger på Hølonda hjemme hos seg i Jårheim for å fortelle gode historier. Resultatet er 101 hølondhistorier samlet mellom to permer.

AV JENS GRANØIEN

D

et starta høsten 2018, drøyt 40 personer var samla i Jårheim. Noen for å fortelle ei eller flere historier, andre kom for å høre på. Det samme skjedde året etter, høsten 2019 gjentok Reidar Almås arrangementet ved å invitere folk til å komme for å fortelle historier. Målet var å samle historiene i bokform.

    Mange av historiene var fortalt før, av andre som kanskje ikke er iblant oss lenger, men som ikke er lengre bakover i tid enn at de som har hørt dem, husker historiene. Reidar Almås mener det er viktig å bevare disse lokale historiene som det har vist seg at det finnes mange av på Hølonda. Noen er fra noe som har skjedd, andre historier er oppdiktet. Reidar hadde satt båndopptakeren på for å ta vare på historiene. Allerede da hadde han planen klar om å samle historiene i ei bok. Det var forresten Magnhild Estenstad som hadde tipset ham om tiltaket. Reidar grep forslaget på strak arm. Også de som var kommet for å høre på fikk fart på lattermusklene de to kveldene i Jårheim. Det ble mye latter etter hvert som den ene gode historia etter den andre ble framført av gode fortellere. Å framføre ei historie på en måte som fenger, er ikke enhver gitt, men er også en kunst.

 

Holde liv i en kulturtradisjon

Det er blitt ei fin bok på 79 sider, innbundet med tegninger av Wilfred Hildonen, samt en del bilder fra de to arrangementene i Jårheim. Reidar Almås skriver blant annet i forordet at formålet med boka er å formidle gode hølondhistorier, både for å ta vare på sjølve historiene, men også for å holde liv i en kulturtradisjon.                     Han takker bidragsytere som har bidratt som gode medfortellere, ved å oppgi navnet på en rekke personer, de aller fleste hølondinger.

    Hølonda har en mangfoldig geografi, og det er lite du får med deg, enten du kjører fra Korsvegen over Jåren for å komme til Gåsbakken, eller om du kjører den andre veien som går forbi kirka.

    Boka starter med en «blikjenttur» Hølonda rundt. Almås skriver at mange av grendene ser du ikke fra vegen. Enten må du opp i et fly eller en drone, eller så må du ta en avstikker.  I boka beskriver han hvor du skal kjøre for å komme fram til de mange grendene i bygda.  Det beskrives på en god måte hvor du skal kjøre, og hvilken grend du kommer til dersom du kjører der, eller der. På Hølonda er det to museum, landbruksmuseum og skimuseum som kan være verdt et besøk. Det samme gjelder også stavkirka på selveste Jåren.

 

Historiene presenteres geografisk

Historiefortellingene starter med historier fra «Krogstad og grenda attmed Langsåvatnet». Så følger «Søbygda», deretter «Gåsbakken og der omkring». «Kjøsen og Trotland» følger deretter. Etter «På Jåra» følger historier fra «Jåraskulin». Også på «Hjemmet» har det vært mange historier. Noen historier fra «På folkemunne» har også fått plass i boka. Helt til slutt noen vandrehistorier med lokal vri.

Bilde: Reidar Almås viser fram boka med 101 hølondhistorier som nå er i salg.

 

Les mer i Gaula

Print

Number of views (252)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co