X

Responsive image

Nyheter
RANVEIG MARIE HVIT (47) FRA LUNDAMO: Opptatt av røtter, verdier og de unges framtid

RANVEIG MARIE HVIT (47) FRA LUNDAMO: Opptatt av røtter, verdier og de unges framtid

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, January 6, 2021/Categories: Startsiden, Nyheter

Ranveig Marie Hvit (47) vokste opp i Åkerløkkvegen på Lundamo. Etter studier i Trondheim bodde hun først åtte år i Oslo. Deretter trakk kjærligheten henne til Horten.

AV PER JØRUND GRØTHE 

Vi møter henne på den andre dagen i januar i Horten. Vi går mot sjøen i vestfoldbyen. Gradestokken er så vidt på plussida, og det ligger et tynt snølag på bakken. Ranveig byr på kaffe. Hun har omtanke for andre, og hun er glad i å prate. Disse egenskapene passer også bra i jobben hennes. 

    – Studentrollen har forandret seg voldsomt på de tiårene som har gått siden jeg var 19 og startet på ex. phil. på universitetet på Dragvoll. Da var det helt vanlig, ja nærmest forventet, at man skulle snuse seg litt fram. Å bytte til et helt annet studium fra det ene året til det andre, det var helt innafor. I dag forteller studentene om et større press om å velge utdanningsretning tidlig. Dette tror jeg har sammenheng med endringer i skole- og utdanningssystemet. Nå ser det ut til å være mer vanskelig å innrømme feilvalg, sier hun.   

    Også studentene har fått en annen hverdag på grunn av koronasituasjonen. 

    – Jeg føler sterkt for alle som nå blir gående i en opplevelse av å være ensomme. Hjemmestudier og begrenset sosial omgang innebærer store forandringer. Den vanlige normalen med bussturen, samtalen med kafedama og den løse samtalen med studievenner forsvinner. Det blir enda lettere å falle utenfor når strukturene plutselig endrer seg dramatisk. Og midt oppi dette skal du skaffe deg et læringsutbytte. Nei, det er ikke enkelt, og det er viktig å ha mennesker på plass som kan være til støtte når det røyner på. Alle har det annerledes på sin måte, og opplevelsen av å ikke stå helt alene, er helt vesentlig for en sunn mental helse, mener hun. 

 

Engasjert på flere områder

Ranveig er opptatt av hva som skjer også ellers i samfunnet, og hun har tanker om hvilken veg utviklingen bør gå i tida framover. 

    – Jeg har noen favorittprogrammer på P2, blant annet Verdibørsen og Drivkraft. Disse handler om hvordan vi forholder oss til verdier og hvordan vårt forhold til hva som er viktig i livet kan dra oss framover og skape engasjement. Jeg synes det er godt å kjenne på livskraft, å stå i et lidenskapelig forhold til både fenomener, natur og mennesker. Jeg kan fort oppleve at verden er så overlesset av overfladiskhet. Tempoet er på høyhastighet. Mange farer som lyntog gjennom dagene. Jeg er tidvis der selv. Så må jeg sakke på farten og stoppe helt opp. Det er viktig å skaffe seg oversikt over eget liv og ikke minst systemene som ligger rundt oss. 

    Det kapitalistiske jaget og den stadige higen etter økonomisk vekst skremmer meg. Den markedsliberalistiske tankegangen gjør meg urolig. Presset på naturen og menneskets forsøk på å underlegge seg naturen og se på den som en mulighet til fortjeneste. Men mennesket har ikke en sjanse, naturen har trumfkortet og slår tilbake, advarer hun. 

    Ranveig forteller videre at hun lengter etter å leve mer i pakt med naturen. Dette behovet meldte seg forresten da barna var små. 

    – Våre handlinger legger grunnlaget for de neste generasjoners liv. Tanken om at mine barn kanskje ikke selv kom til å sette egne barn til verden, gav meg en oppvåkning. Vi må alle gjøre vårt. Det at den globale ledelsen ikke evner å treffe politiske beslutninger som fører til de drastiske endringene som er absolutt nødvendige, er ikke annet enn tragisk. Men jeg kan ikke annet enn å gjøre mitt. Om vi alle gjør det, da er det i alle fall noe. Og jeg kan si til mine barn at jeg prøvde. Dette høres kanskje ut som skremselspropaganda. Men det er en sannsynlig utgang at menneskeheten kjører seg selv og alle andre levende vesener i grøfta. Det haster! sier Ranveig videre.

Bilde: 

 Ranveig Marie Hvit er en samfunnsengasjert dame. Studentenes læringsmiljø er hovedfokuset i jobben hennes ved Universitetet i Sørøst-Norge. 

 

Les mer i Gaula

Print

Number of views (423)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co