X

Responsive image

Nyheter
Mange venter for lenge  med å ta hørselstest

Mange venter for lenge med å ta hørselstest

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, April 14, 2021/Categories: Startsiden, Nyheter

– Første signal som tyder på svekket hørsel er at du ikke oppfatter hva som blir sagt der det er mye bakgrunnsstøy. At en må øke volumet på radio eller TV, kan også tyde på redusert hørsel, sier audiograf Hanne Hofstad hos Melhus hørsel.

AV JENS GRANØIEN

Sammen med Grete Bergheim, som også er autorisert audiograf startet de to Melhus hørsel i de samme lokalene på Melhus som Audio pluss holdt til, hvor de to var ansatt, før Audio pluss gikk konkurs i januar i 2018.

    Det skjedde på selveste kvinnedagen 8. mars 2018. De to synes selv at det var modig gjort av de to, å gå til det skrittet det er å starte egen bedrift. Audio pluss drev med lyd, med tanke på om folk har behov for høreapparat.

    Hanne Hofstad sier at de er de første som møter folk som er usikker på egen hørsel. Hun forklarer at en ikke trenger anvisning fra lege for å få tatt en hørselstest, i og med at de driver privat.

 

Tilpasser høreapparat 

og hørselvern

Hun forklarer at når en person får konstatert nedsatt hørsel, vil de geleide dem videre. Dersom vedkommende ønsker å få dekket kostnaden med høreapparat av Nav må vedkommende ha en hørselstest. Man må også innom øre, nese og hals-spesialist for å få dokumentert diagnosen.

    – Nav dekker høreapparat hvert 6. år. Et høreapparat koster cirka 20 000 kroner. Teknologien går så fort at seks år er lang tid i denne sammenhengen, sier hun.

    Melhus hørsel jobber med tilpasning av høreapparat. De har også kunder som kommer innom fordi de trenger hørselvern. Det kan du også få tilpasset og kjøpt hos de to audiografene på Melhus.

    – Både private og bedrifter har mye fokus på HMS (helse, miljø og sikkerhet). Arbeidslederen, og de som jobber innenfor industri er opptatt av støy, og tar hørsel på alvor. Studenter som skal søke opptak i forsvaret eller i politiet må dokumentere god hørsel. Vi har et allsidig tilbud i forhold til kundegrupper, sier Hanne Hofstad.

Mange utsetter å få tatt hørselstest for lenge

Hun sier at de kan hjelpe de som har spørsmål om hørsel og hørselvern. Alle høreapparat kan omprogrammeres. Hun forteller at i og med at Melhus er såpass bynært, så kommer det også folk fra byen innom for å sjekke hørsel. Hun mener det bør være en lav terskel for å få tatt en hørselstest. På Melhus er det gratis parkering.

    – Når du får tatt en test får du oversikt over hva slags lyder som er vanskelig å oppfatte. Hofstad forklarer at ved vanlig slitasje oppstår det diskantreduksjon. Det typiske er at konsonantene blir vanskelig å oppfatte. Hun tror mange utsetter å få tatt hørselstest, og går fem år for lenge.

    – De unge voksne er snarere til å ta kontakt, mens det eldre utsetter det, og innfinner seg med større utfordring. De unge pensjonistene er flinke til å ta grep, forklarer Hofstad.

Bilde: 

Hos Melhus hørsel får du kjøpt høreapparat og hørselsvern, samt diverse utstyr . Du får også tatt hørselstest. 

Fra venstre innehaverne Hanne Hofstad og Grete Bergheim.

Les mer i Gaula

Print

Number of views (105)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co