X

Responsive image

Nyheter
Nils Arvid Øyløkken hadde lyst på bondegård, men endte opp med bygård

Nils Arvid Øyløkken hadde lyst på bondegård, men endte opp med bygård

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, October 9, 2019/Categories: Startsiden, Nyheter

Nils Arvid Øyløkken var byggmester med eget byggmesterfirma. I dag er han fortsatt næringslivsaktør med eiendom på Røros og båthavn i Kragerø. I dag, den 10. oktober fyller han 70 år.

AV JENS GRANØIEN
Han vokste opp på Øysand, der har han bodd mesteparten av livet. Han har hytte både på Røros og i Kragerø. Han tilbringer mye på Røros om vinteren og i Kragerø om sommeren. Nils Arvid forteller at det er på Øysand han tilbringer minst tid.
    Vi treffer ham hjemme på Øysand. Han har nylig kommet hjem fra Røros, og om noen dager drar han dit igjen. Om han blir der på 70 årsdagen som er i dag, vil han ikke røpe. Han blir antagelig ikke på Øysand. Nils Arvid ser helst at runddagen forbigås i stillhet.

Gikk på Elverhøy skole
Det var i 1956 at grendeskolene i Melhus kommune, det som vi dag betegner som Nedre Melhus ble lagt ned. Den nye sentralskolen på Elverhøy, nå Gimse skole sto der ny og klar til å tas i bruk. Det betydde at ungene måtte reise med buss. Det gikk buss til Hollum og Sagberget, langs Åsen, på Øyåsbakkan,  Nordgrenda og til Øysand for få frakte unger til og fra den nye skolen. Det var med andre ord ei ny tid. Hadde du en skolevei som var fire kilometer eller lengre så hadde du krav på å bli fraktet med buss.

Gul og brun liten buss med langsgående seter
Nils Arvid minnes den gule og brune lille bussen på størrelse med en maxi-taxi med seter som gikk langsmed bussen som fraktet ungene på Øysand. De var mange derfra, særlig var de mange som begynte på skolen året etter, i 1957. Den gule og brune lille bussen fraktet ungene på Øysand, helt til Hølonda auto overtok skole-
skyssen noen år senere.
    Da Hølonda auto overtok ble det en mye større buss, den tok også med ungene som hørte til langs Åsen. Dermed ble det en lang kjøretur, og Nils Arvid opplevde at det ble en lang dag, før de som bodde på Øysand kom heim.

Framhaldsskole i Buvika
Da han var ferdig med de sju åra på folkeskolen valgte han å gå ett-årig framhaldsskole. Den skolen var på Kvål, og Nils Arvid kviet seg for en lang reise til og fra skolen fra Øysand til Kvål. Derfor ble det til at foreldrene spurte om han ikke kunne få gå på framhaldsskolen i Buvika, i nabokommunen. Dit var det ikke langt fra Øysand, det ordnet seg, og Nils Arvid fikk en rask og fin sykkeltur på to kilometer langs sjøen for å komme seg til skolen.

Bildet: Bildet i bakgrunnen er kjente bygninger i bybildet på Røros. Det er disse tre bygårdene nærmest, Nils Arvid Øyløkken eier.

Les mer i Gaula.

Print

Number of views (1966)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co