X

Responsive image

Nyheter
Jim Andre Stene levere varer til 100 restauranter i Trøndelag og Oslo

Jim Andre Stene levere varer til 100 restauranter i Trøndelag og Oslo

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, September 15, 2021/Categories: Startsiden, Nyheter

Noen bedrifter har en tung oppstartsfase, mens andre plutselig blomstrer. En slik blomstring, har starten for Trøndelag Sankeri vært. Vi besøkte sankeriet i deres nye lokaler i Drammensvegen som de leier av Melhus Eiendom. 

AV HEGE WILLADSEN 

L

angs veggene i det nye lokalet står det kasse på kasse med produkt  som er sanka inn. Kassene er merket med innholdet, og noen  kjente, andre mindre kjent. 

    – Hva er kvitkrull? spør vi

    – Det er lav, sier leder og gründer for Trøndelag Sankeri Jim Andre Stene. Han tar opp en kvitkrull og sier at det finnes åtte forskjellige arter av reinlav, og kvitkrull er en av dem. 

    – Disse friteres og brukes som topping på rettene. Restauranten Fagn dypper dem i blod for å få dem røde. Andre restauranter fyller de med sjokolade. Det er mye rart som skjer med de råvarene vi leverer. 

    – Og dette ser ut som ormgras...?

    – Ja, nå skal du få smake noe skikkelig artig. Dette leverte jeg til Speilsalen denne uka. Dette er dessert det, sier han. Om det ser ut som ormegras er det egentlig spansk kjørvel. 

    – Den smaker lakris, sier han.

    Trøndelag Sankeri har som næring å samle inn nyttevekster fra skogen, fjæra, fjellet eller hagen, og det de samler inn, eller sanker, det leveres til restauranter. 

 

På tur var Jim et problem

– Før dette begynte, hva jobba du med?

    – Da var jeg salgssjef i Dplan i Trondheim. Det har ingenting med mat å gjøre. Før det så jobba jeg i Forsvaret og studerte også musikk. 

    – Men så skjedde det noe, hva skjedde?

    – Det var vel i 2015 at kona mente vi måtte bli flinkere til å ut på tur med ungene, som nå er 13 og 15 år. De fleste familier var flinke  til å gå tur med ungene, og sånn var ikke vi. Det mente vi vi måtte gjøre noe med. Jeg skjønte ikke poenget med tur. Gå kun for å gå liksom, vi måtte jo ha et mål å gå til. Vi fikk aldri til det der vi, men vi prøvde da. Helg etter helg. Kona oppmuntra meg med å si at du kan jo prøve å se på en kvist sammen med Linnea (datter) hvis hun har lyst til det. Altså være i nuet, være til stede. Men det der lå ikke for meg  og jeg ble kjempestressa av det. 

    Det var sånn, er du ferdig med å se på den kongla snart? Skal vi videre? Skal vi hjem snart? Det var jeg som var problemet på turene. Vi bli enige om at turene måtte ha litt innhold. Kanskje vi skulle lete etter kantarell da. Og det var jo kjempespennende og artig! 

    – På det tidspunktet så visste ikke du hvor kantarellen fantes?

    – Nei, det visste jeg ikke. Jeg kunne kantarell fra før, og Terese (kona) kunne ingenting. 

    – Så du visste forskjell på traktkantarell og.... Jeg rekker ikke stille ferdig spørsmålet før Jim svarer. 

    – Neida, jeg visste ikke at det var noe som het traktkantarell en gang. Så begynte vi der da, sier Jim.  Vi begge hører hvor tullete historia høres ut når vi i dag er i en bedrift som lever av å sanke inn sopp og nyttevekster. 

Bilde: 

Jim Andre Stene med en brøkdel av det han leverer til de flotte restaurantene. Her ser du arvefrø, mjødurtblomsterpulver, tørka ryllik-blomst, gjøksyre, ramsløkpuré, rød skogsmaur, tørka rosekronblad, kvitkrull, fjærhinne, tarmgrønske, grønne einerkongler, ramsløkolje, butare, spansk kjørvel og tørka granmatriske. 

 

Les mer i Gaula

Print

Number of views (960)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co