X

Responsive image

Nyheter
Margit Forsetløkken opplevde krigen på nært hold

Margit Forsetløkken opplevde krigen på nært hold

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, October 16, 2019/Categories: Startsiden, Nyheter

De var åtte søsken på småbruket Liahaugen på Gåsbakken. Margit var den eldste i søskenflokken på sju jenter en gutt. Den 19. oktober fyller Margit 90 år.

AV JENS GRANØIEN

Margit forteller om en oppvekst med lite fritid der ungene måtte hjelpe til på gården når de hadde fri fra skolen. Noe fritid ble det nok allikevel. Det var lite å rutte med når det gjaldt penger, men familien på ti, med foreldrene Anna og Ola Grønli klarte seg bra.
    – Vi hadde mat og svalt aldri, men vi åt oss mett. Vi hadde både mjølk, smør og kjøtt sjøl, forklarer Margit.
    På småbruket husker hun at det var tre melkekyr, det var også noen sauer, griser og noen høner, sånn som det var på alle gårdsbruka på den tida Margit vokste opp, men også mange år etter det.
    Hun forklarer at mye av fritida gikk med til å hjelpe til på småbruket. Enten det var stell av dyra i fjøset, eller det var arbeid ute på jordene. Når det for eksempel var hesjing og høykjøring måtte ungene trå til. Det gikk mye av sommerferien fra skolen med til det. Siden de gikk annenhver dag på skolen de første åra, innrømmer Margit at det også ble litt tid til lek med naboungene.

Måtte finne på ting sjøl
– Vi kledde oss ut, lekte gjemsel hoppet tau og paradis og vi kastet langball. Vi måtte finne på ting sjøl, det var ingen som laget noe opplegg for oss, sier Margit.
    Skolen de første åra var Renåsen skole, senere ble det Gåsbakken skole. Skolen var todelt, det vil si at de tre minste klassetrinnene var i samme klasserom mens de som var større var sammen i et annet klasserom. Det var to og en halv kilometer å gå hver vei til skolen. Til skolen gikk de enten til bens, eller på ski om vinteren. Margit forteller at sin første sykkel kjøpte hun for penger hun selv hadde tjent, da var hun seksten år.

Merket krigen
på nært hold
Hjemrommet Liahaugen var nabo med gården Grønlia. Mange har sikkert hørt om hotell Norge der familien Opland gjemte norske sabotører under krigen.
    – Vi var i faresonen fordi Johan Opland på Grønlia var nabo. Hos Opland hjalp de norske sabotører, de som blant annet sprengte Thamshamnbanen med beskyttelse og forsyninger av mat, og ellers det de trengte.
    Hun husker også at far hennes, Ola Grønli var hos Opland for å redde unna både våpen og andre ting sånn at tyskerne ikke skulle finne det om de kom. De hadde mistanke til det Johan Opland drev på med.
    Johan Opland var i faresonen for å bli tatt av tyskerne fordi de mistenkte ham for å hjelpe sabotører. Han ble til slutt tatt av tyskerne.
    – Det var først mot slutten av krigen, og han satt ikke inne så lenge. Han fortalte etterpå det han hadde opplevd mens han satt fanget av tyskerne. Vi merket krigen godt på grunn av Johan Opland. Vi måtte være forsiktige med hva vi sa. Margit som var elleve år da krigen starta i 1940, sier at ungene ikke tenkte så mye over det. Hun husker også at norske motstandsfolk dro forbi heimrommet når de dro over til Sverige.


Bildet: Margit Forsetløkken har alltid vært glad i å strikke. Hun har en stor familie med tre barn og ni barnebarn og det er mange som nyter godt av strikkingen.

Les mer i Gaula.

Print

Number of views (1643)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co