X

Responsive image

Nyheter
Det ordnes til jul

Det ordnes til jul

Author: Melhus Avisa Gaula/Tuesday, December 21, 2021/Categories: Startsiden, Nyheter

Det er mange som har noenlunde de samme tradisjonene før jul. Det må bakes, det må vaskes. Det skal være kalender i mange varianter, og det skal handles gaver.

AV HEGE WILLADSEN

Vi fikk komme hjem til familien til Lise Hågensen og Tommy Langørgen på Gimse andre helga i advent for se hva de syslet med. I familien er også Sofie på 5 år og Oliver på 11 år. Da vi kommer, er hele familien i sving med pepperkakebaking på kjøkkenet. Vi blir bydd en kopp med julete, og slår oss ned ved kjøkkenbordet. 

 

Bursdagsfering

- Hvor gammel er du Sofie? spør vi og hun holder opp ei hånd og viser at hun er fem år. Oliver blir utfordret på å fortelle alderen på alle, og det blir litt problematisk. Han legger på to år på morens alder (til hennes store fortvilelse), og han slår av nesten 10 år på farens alder. Og når det kommer til fødselsdag, så er det kun sin egen han kan fortelle om. Sånt er jo typisk gutter; de er ikke så opptatt av når folk feirer år så lenge de får servert kake. Mamma Lise forteller at Sofie har bursdag andre juledag. 

    – Det er skikkelig gøy å ikke ha bursdag i jula, sier Oliver, og Sofie sender storebroren et skrått blikk. 

    – Når jeg har bursdag på sommeren, så kan jeg være ut og leke meg, sier han mens han kjevler ut pepperkakedeigen foran seg. 

    – Men det er litt kjedelig å ha bursdag i sommerferien slik som du, og hun har bursdag i jula. Derfor må vi gjøre litt mer ut av det, sier mamma og roer gemyttene 

    Før Sofie ble født, hadde familien en vanlig jul. Men nå må en bursdag feires i tillegg. 

    – Vi har brukt å ha bursdagslunsj med familien andre juledag etter at Sofie ble født. Tidligere andre juledag, så var vi på juleselskap rundt omkring. Vi var vel ikke fast noen sted andre juledag, var vi det Tommy?

    – Nei, første juledag var vi til familien din. Og det er slutt på festene andre juledag, ler Tommy. 

Mange adventskalendere

– Er det lenge siden dere starta å ordne til jul?

    – Vi begynte faktisk helga før ”Jul i Melhus. ” Eller, jeg begynte da. Nest siste helg i november. Oliver er med Melhus skolekorps, så jeg visste at Jul i Melhus-helga kom til å bli hektisk. Derfor gjorde jeg klart til advent helga før. Da hengte vi opp adventskalendere, sier Lise. 

    Vi ser oss rundt, og det henger pakkekalender fra rekkverket til loftstrappa. Og på kjøkkenet henger det sjokoladekalender, Flax-kalender, en kalender til pusen og en kalender fra Gulating til pappa. 

    – Vi har fire kalendere hver, sier barna. 

    – I pakkekalenderen, der er det litt forskjellig. Noen dager er det pakker til Sofie, noen dager til Oliver og noen dager pakker til begge. Og noen dager er det faktisk pakke til meg, sier Lise. 

    – Jeg får ingenting. Jeg fikk en kalender med en ny boks øl i hver dag, sier Tommy. 

    Lise understreker at den åpnes helst i helgene. Tommy sier seg enig, og forteller at det er noe han koser seg med i helgene. 

    – Det er jo travelt til ungene når de står opp om morgenen når det er så mange gaver å åpne?

    – Jeg spiser sjokoladen, før eller etter frokost, og så åpner jeg gavekalenderen når jeg kommer hjem. Flax-kalenderen har jeg aldri vunnet noe på, sier Sofie. 

    – Jo, du vant i fjor, påpeker Lise. 

    – Nei, det var mormor det. 

Bilde: 

I dag var det mamma Lise som fikk åpne gave fra pakkekalenderen. Pappa Tommy har egen kalender. Barna Sofie og Oliver har fire kalendere hver, og pakkekalenderen deler de med mamma. 

 

Les mer i Gaula

Print

Number of views (910)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co