X

Responsive image

Nyheter
Jan Erik Kregnes med bok om Åsta-ulykka

Jan Erik Kregnes med bok om Åsta-ulykka

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, November 20, 2019/Categories: Startsiden, Nyheter

Tidligere Åmot-lensmann Per Ravnkleven synes det er helt greit at historien om Åsta-ulykka nå fortelles i bokform, men han er klar på en ting: – Jeg har aldri fortalt, og jeg kommer aldri til å fortelle, om hva jeg så på Åsta rett etter ulykka.

AV BJØRN-FRODE LØVLUND
Åsta-ulykka 4. januar 2000 krevde 19 menneskeliv. Nå har Jan Erik Kregnes skrevet bok om frontkollisjonen mellom de to togene. Han ønsker at nye generasjoner skal få vite hva som skjedde på Rørosbanen for snart 20 år siden. Kregnes, som nå er pensjonist, har vært informasjonsdirektør både i NSB og i Jernbaneverket. Han jobbet i NSB da Åsta-ulykka skjedde.
    Boka ble presentert på Scandic Elgstua i Elverum torsdag. Der var blant andre tidligere Åmot-lensmann Per Ravnkleven og Jan Anders Arneberg, konduktør på det sørgående ulykkestoget, til stede. Det var også Gunnar Vestby, tidligere områdeansvarlig i Jernbaneverket. Alle tre synes et er helt greit at historien om ulykka nå kommer ut i bokform.
    – Det var en veldig stor ulykke. Det er veldig bra at historien blir tatt vare på gjennom denne bokutgivelsen, sier Vestby.
    – Åsta-ulykka er en del av historien vår. De fleste kjenner Åsta-ulykka kun fra nyhetsbildet. I media er opplysningene om ulykka kommet fram stykkevis og delt. At alt er samlet og fortalt på en objektiv måte i en bok, opplever jeg som helt greit, sier Ravnkleven. Han var selv en av de første på ulykkesstedet den kalde januardagen i 2000, noe han fortalte om på pressekonferansen i Elverum, der boka ble lansert.

– Som en krigsskueplass
– Det var en helt normal arbeidsdag fram til noen minutter over klokka 13. Da ringte telefonen på lensmannskontoret på Rena. Vi fikk beskjed om at det hadde vært en alvorlig smell på Åsta. Om det var bil eller tog, fikk vi ikke vite. Vi var tre personer som rykket ut. Da vi så røyken fra ulykkesstedet, var vi ikke i tvil om at det dreide seg om ei togulykke, sier Ravnkleven, som beskriver ulykkesstedet som en krigsskueplass, bare at det var dødsens stille, bortsett fra knitringen fra flammene. I tillegg var det en sterk lukt av diesel. Mer detaljert vil han ikke være, selv nå snart 20 år senere:
    – Jeg har aldri fortalt, og jeg kommer aldri til å fortelle, om hva jeg så på Åsta rett etter ulykka, fastslår Ravnkleven.
    
– Skulle hente vann
bak i toget
Jan Anders Arneberg var konduktør (togfører) på det sørgående toget, som kom fra Trondheim med kurs for Hamar. Han spiller en viktig rolle i boka ved at han, gjennom flere korte kapitler, forteller om hele ulykkesturen.
    – Vi gikk fra Rena sju minutter forsinket. Jeg lukket dørene foran i toget, mens togekspeditøren lukket dørene på bakre del. Det hadde kommet på mange folk på Rena. Jeg gikk bakover i toget og kontrollerte billettene. I den andre vogna var det en gutt som ba om vann. Jeg gikk helt bak i toget for å hente vann til ham. Da jeg åpnet kjøleskapet, smalt det, forteller Arneberg, som traff igjen gutten samme kveld på Trudvang hotell på Rena, der mange av de overlevende passasjerene fra togene var samlet.
    – Da fikk han vannet sitt, sier Arneberg.


Bildet: Fra venstre: Jan Erik Kregnes, tidligere lensmann Per Ravnkleven og tidligere konduktør Jan Anders Arneberg.

Les mer i Gaula.

Print

Number of views (1906)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co