X

Responsive image

Nyheter
Banebrytende verk om en vanskelig lidelse

Banebrytende verk om en vanskelig lidelse

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, July 3, 2019/Categories: Startsiden

Anne Grethe Tøssebro og Bengt Elmerskog har vært med på et internasjonalt og storstilt forskningsprosjekt om sykdommen JNCL, en nevrologisk tilstand hos barn som fører til demens, blindhet, store kommunikasjonsvansker og motoriske vansker. Barna som rammes er tilsynelatende friske ved fødselen, de første symptomene viser seg ofte fra 6 – 8 års alder, de får et forkortet liv og de fleste dør mellom 20 til 30 år.

 

AV ÅSMUND SNØFUGL
Anne GretheTøssebro og Bengt Elmerskog var ansatt ved Tambartun kompetansesenter for synshemmede i Melhus. For seks år siden ble Tambartun lagt ned i sin daværende form, og ble samlokalisert med andre spesialpedagogiske institusjoner til Statped Midt, som holder til på Saupstad. Der har Anne Grethe og Bengt i dag arbeidsplassen sin.
Nå har de to, sammen med Stephen vonTetzchner og Svein Rokne, kommet med et stort verk omsykdommen JNCL, som bl. a. fører til blindhet og barnedemens. JNCL er en forkortelse
for det engelske «Juvenile Neuronal Ceroid Lipofuscinosis», som beskriver hjernetilstanden som fører til sjuk- dommen. Boka de har vært med på å skrive og gi ut er i engelsk språkdrakt og har den fulle tittelen «Juvenile Neuronal Ceroid Lipofuscinosis, Childhood Dementia and Education».
Det er et gedigent verk på 544 sider. Boka er blitt mottatt med stor interesse i fagmiljøene verden over. Den er solgt til mange land, USA, Tyskland, England, Sverige, Belgia, Australia og Norge, for å nevne noen.

 

Bildet: Anne-Grethe Tøssebo og Bengt Elmerskog har vært sentrale personer bak et gedigent verk om JNCL-sjukdommen og barnedemens som nettopp er kommet. Boka er solgt i stort antall til fagmiljøer, også i utlandet, bl. a.Tyskland og USA.

 

Les mer i Gaula.

Print

Number of views (2375)/Comments (0)

Siste utgave
Om avisa

Avisa-Gaula.no er Gaula sin nettutgave. På papir kommer avisa ut hver torsdag og gir deg nyheter om det som skjer i Melhus kommune. Har du tips? Send oss en e-post til snoefugl@online.no eller ring oss på 72 87 24 11.
 

Du får kjøpt avisa her: 

Byneset: 
Nordbygdens Samvirkelag

Melhus: 
Ark Bruns Bokhandel
Eurospar Melhustorget
Rema 1000 Melhus torg
Esso-stasjonen, Melhus
Coop Extra Melhus
Rema 1000 Gaula

Kvål: 
Coop Prix Kvål
Shell-stasjonen, Kvål

Ler, Lundamo og Hovin:
Coop Prix Ler
Coop Marked Lundamo
Coop Marked Hovin

Hølonda: 
Hølonda samvirkelag
Samvirkelaget Korsvegen

Midtre Gauldal:
Coop Extra, Støren
Kotsøy samvirkelag

Orkdal:
Kiosk - Orkdal sjukehus

Digitale utgaver og e-abonnement kan kjøpes via https://gaula.buyandread.co