X

Responsive image

Nyheter
OLE NILSEN BRÆCHANOle Nilsen Bræchan ble født i Heim kommune i 1872 etterlot seg et notehefte. Tusenkunstneren var også garnbøter. Han bodde i Melhus  og tok på seg arbeid på gårdene rundt omkring.

OLE NILSEN BRÆCHANOle Nilsen Bræchan ble født i Heim kommune i 1872 etterlot seg et notehefte. Tusenkunstneren var også garnbøter. Han bodde i Melhus og tok på seg arbeid på gårdene rundt omkring.

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, June 15, 2022/Categories: Startsiden, Nyheter

Ole Nilsen Bræchan ble født i Heim kommune i 1872 etterlot seg et notehefte. Tusenkunstneren var også garnbøter. Han bodde i Melhus 

og tok på seg arbeid på gårdene rundt omkring.

AV JENS GRANØIEN

Ole Nilsen Bræchan var født i Brækka i Heim kommune. I voksen alder bosatte han seg på Leinstrand som den gangen tilhørte Melhus kommune. Bræchan etterlot seg et notehefte med mange egenkomponerte melodier.

    Musikeren fra Hølonda Ronny Kjøsen holdt et times foredrag om komponisten og tusenkunstneren Bræchan på Buen kafe på Melhus, og på Gamle Hovin på Hovin. Han fortalte at han hadde fått Bræchans notehefte av Randi Vik som er organist i Hølonda kirke. Ole Nilsen Bræchan ble også kalt Bræchingen eller Bræchguten.

    Kjøsen framførte fortellingen om komponisten Bræchan, der han vekslet mellom bruk av ord og bruk av musikk. Det første musikalske innslaget var en mazurka av Bræchan. Deretter fulgte en engelsk dans fra notehefte.

 

Regimentsmusiker, 

garnbøter og klokkemaker

Bræchan tok på seg garnbøting. Derfor er notehefte kalt «Garnbøterens notebok». Notaboka skrev Bræchan i årene 1872 – 1874, da han var i 40- åra.

 

    Bræchan var militærmusiker. Det var den eneste måten bygdeungdom hadde for å få seg en musikkutdannelse. Utdannelsen var gratis. Kjøsen sa at de var godt skolerte de som var med i regimentsmusikken.

    – Kanskje høres det rart ut at de hadde musikkorps på Gravråksmoen, men det hadde de. Det trengte ikke å være så mange. Når de kjøpte ei fele fulgte det med et kilo noter, forklarte Kjøsen.

Bilde: 

Komponisten Ole Nilsen Bræchan med fela.

 

Les mer i Gaula

 

Print

Number of views (221)/Comments (0)

Siste utgave