X

Responsive image

Nyheter
Tor Forsbergh slutter  etter 26 år på Horg bygdatun

Tor Forsbergh slutter etter 26 år på Horg bygdatun

Author: Melhus Avisa Gaula/Wednesday, November 17, 2021/Categories: Startsiden, Nyheter

Tor Forsbergh har hatt ansvaret for Horg bygdatun siden han fikk sommerjobb der i 1995. Nå runder han 67 år og vil pensjonere seg ved nyttår.

AV JENS GRANØIEN

Det var mer som en tilfeldighet at Tor Forsbergh fikk jobben med å bestyre bygdatunet på Foss på Hovin. Ikke bare bygdatunet han har ansvar for alle kulturminnene i Melhus kommune. Han nevner spesielt Sagastien og Jarlshola. Det er først og fremst på bygdatunet han har lagt ned størst arbeidsinnsats. Det er der han har basen sin.

    Tor har opprinnelig bakgrunn som sveiser hos Trondheim sementstøperi, der han fikk jobb i 1976. Etter mange år hos sementstøperiet, startet han sammen med to andre, først på 90-tallet et lignende firma med navnet Elta stål. Utstyr fikk de fra sementstøperiet. Etter fire år var Tor såpass sliten både i hender og rygg etter at han hadde jobbet mye i høyden, at han ikke klarte mer. Da han ville trekke seg ut var de to andre enig om at de skulle legge ned firmaet.

 

Tenkte å gå 

Sosialhøgskolen

Skoleåret 94/95 tok han opp en del fag hos voksenpedagogisk skole. Tanken var å fortsette på Sosialhøgskolen. Sommeren 95, etter at han var ferdig med å ta opp igjen fag, fikk han spørsmål om han kunne tenke seg sommerjobb på Horg bygdatun. Det var Arne Foss som inntil da hadde hatt ansvaret  og som ville slutte, og spurte ham. Tor tror det hadde sammenheng med at han hadde skrevet særoppgave om krigen i Gauldalen, om Kvasshyllraset i 1345, om flommen i 1940 og om Horg bygdatun, som var årsaken til at han ble spurt.

    – På det tidspunktet gikk jeg på attføring og ble spurt av Torstein Mosbakk som var kultursjef om jeg ville fortsette etter sommerjobben, sier Tor. Sånn ble det.

    Først året etter fikk han en midlertidig ansettelse, og først i 1997 ble han fast ansatt til å ta seg av kulturminnene i Melhus kommune.

 

Tre sjefer

Noe av det første Tor gjorde var å anlegge barnestien, og litt senere den botaniske stien.

    – Mosbakk ble redd for at det skulle bli for stort. Jeg hadde i tankene allerede da en utescene, men det måtte vente på grunn av økonomien, smiler Tor.

    Parkeringsplassen som hadde plass til 2-3 biler ble utvida. Kontorbygget som består av tre brakker som er satt sammen, og Tor har panelt det for å få det til å se ut som et hus, ble satt opp i 1996.

    Tor forteller at han har hatt tre sjefer. Først Torstein Mosbakk, så Eigil Reitan og den nåværende kultursjefen Jan Erik Landrø.

    – Alle tre har vært positive, det har også politikerne vært, sier Tor.

    Han har ei støttegruppe bestående av femten pensjonister. Disse skryter han av.

    – De er med og hjelper til ved arrangement. Jeg er avhengig av dem for å få det til å fungere.

    Årlig arrangerer Kulturskolen «Spill og grill» på flata ovafor bebyggelsen. På den samme plassen arrangeres Setersøndag en gang i året. Ingen av delene er blitt arrangert de to siste åra på grunn av covid-19. Begge arrangementene samler mye folk, og Tor forteller at da er pensjonistene med og hjelper til.

Bilde: Tor Forsbergh med  Gårdsanlegget på Horg bygdatun i bakgrunnen.

Les mer i Gaula

Print

Number of views (1071)/Comments (0)

Siste utgave